Kembo különleges esete az eltűnt ügyfélpénzekkel

Egy zimbabwei kriptovaluta-váltó alapítója elvesztette vállalata bitcoin tárcájának jelszavát, megakadályozva ezzel a felhasználókat abban, hogy hozzáférhessenek digitális eszközeikhez.

Tawanda Kembo, a Golix alapítója és vezérigazgatója azt állítja, hogy tavaly májusban elvesztette az offline tárcája jelszavát. Az Iharare hírportál jelentése szerint a tárca 33 Bitcoint tartalmazott, körülbelül 300 000 dollárt.

A jelszó elvesztését állítólag két olyan forrás is igazolta, amelyek korábban a Golixnél dolgoztak.

Ugyanakkor van pár figyelmeztető jel, ami gyanakvásra ad okot.

A jelszó állítólag egy olyan időszakban veszett el, amikor az ügyfelek tömegesen próbálták elvinni pénzeszközeiket a tőzsdéről, miután a zimbabwei központi bank (RBZ) a Golix váltót működése felfüggesztésére szólította fel. Az ügyfelek azután kezdték meg a bitcoinjaik kimenekítését, miután a RBZ tavaly betiltotta a BTC kereskedelmet az országban.

A Golix egyébként Zimbabwe és a régió egyik legsikeresebb kriptovaluta váltója volt több tízezer felhasználóval.

Egy másik, a Golixnál dolgozó forrás szerint azoknak a felhasználóknak, akik pénzt tartottak a tőzsdén, szinten nem kapták meg a letétjeiket.

Kembo sztorija

Az is kiderült, hogy a Golix nem kommunikál ügyfeleivel, Twitter-fiókját február óta nem frissítették.

Iharare cikkét követően Kembo azonban újra aktiválta magát, hogy beszámoljon az eseményekről.

Az Iharare újságban leadott vendégbejegyzésében Kembo azt állítja, hogy társasága “fizetésképtelenség miatt soha nem tudta az ügyfelek pénzét visszafizetni”. Állítása szerint az ügyfeleknek csupán az 1% -a nem volt képes a vagyonuk kiutalására.

Kembo azt ugyanakkor elismeri, hogy a vállalat jelenleg nem jövedelmező, de stabil lábakon áll és “legalább néhány évig” működni fog.

Ezt azonban rögvest meg is cáfolja és azt állítja, hogy igaz, hogy az ügyfelek az elmúlt évben nem voltak képesek fiatpénzt felvenni a váltóról. Azt állítja, hogy ez azért van, mert a kriptovaluta vállalkozások nem rendelkezhetnek Zimbabwéban bankszámlákkal.

Ez részben így is van ugyanis a zimbabwei jegybank évek óta figyelemmel kíséri a Golixot, mert szerintük a váltó kockázatot jelent az ország számára. Ezért kezdeményezte a váltó bezárását. Ez legalább megmagyarázza miért nem tudott Kembo a bankszámlákhoz férni.

Kembo azt is állítja, hogy Golixnek “többnyire nem volt problémája a kriptovaluta lekérések feldolgozásakor.” Elmondása szerint a problémák azért merültek fel, mert az ügyfelek nem tudták, hogyan kell használni a kriptovalutákat. Arról nem ír, hogy vajon a Golix nyújtott-e ügyfélszolgálatot  ilyen esetekre.

Az elveszett privát kulcsok tényét Kembo nem tagadja, de azt állítja, hogy a helyzetet kiragadták a kontextusából és egyáltalán nem érinti a Golixot.

A Golix vezérigazgatója szerint egyike a Bitcoin korai alkalmazóinak, és az elveszített hozzáférése egy olyan fiókhoz volt kapcsolva, amely csak Linux terminálon érhető el. Azt mondta, hogy a tárcában található Bitcoint “bűn olcsón” vásárolta, és mint ilyen, a veszteség tényleges értéke nem olyan nagy. A veszteség csak akkor tűnik relatíve nagynak, amikor az értéket mai árfolyamokhoz viszonyítjuk.

Kembo elmondása szerint az eset a Golix előtt történt és alibije nincs összefüggésben az Iharare által közölt cikk vádjaival, miszerint 2018 májusában elvesztette a bitcoin tárcája privát kulcsát.

Innen, a távoli, napsütötte Magyarországból Kembo esete Zimbabwéban csak egy érdekes mindenszenteki sztori. Ám a mélyenszántó következtetés mindenki számára nyilvánvaló kell legyen: élj a kriptók jelentette pénzügyi függetlenséggel és NE BÍZD SENKIRE se őrzését. Különösen ne egy kriptotőzsdére.