A híres közgazdász szerint a készpénzt virtuális valuták is felválthatnák

Ken Rogoff híres közgazdász szerint az adóelkerülés és illegális tevékenységek visszaszorítása érdekében a túl sok készpénzt virtuális valuták is felválthatnák a közeljövőben.

A harvardi professzor véleménye szerint a nagy mennyiségű készpénz nem a hétköznapi kiskereskedelmi forgalomban cserél gazdát. Sokkal inkább a nagyobb címletű, az USA-ban 100 dolláros bankjegyek vannak forgalomban (itthon a 10 000 és 20 000 címletek).

A jegybank folyamatos pénznyomtatása pedig csak tovább növeli a jelenlegi pénzmennyiséget. Rogoff becslése alapján a forgalomban levő bankjegyek 80%-a 100 dolláros, míg más országokban a hasonló nagy címletek aránya a 90%-ot is elérheti.

Habár a túl sok készpénzt virtuális valuták is helyettesíthetnék, a mindennapi életben meglehetősen lassú elterjedésre számíthatunk. Ezt nemcsak a Silk Road és egyéb illegális felhasználás által (tévesen) kialakult rossz hírnév okozza, hanem a technológia bonyolultsága is.

Hiszen az átlagember számára a blokklánc technológia egyelőre vagy teljesen ismeretlen, vagy egy elvont és bonyolult fogalom. A jelenleg is folyamatban lévő banki blokklánc technológiával kapcsolatos fejlesztések azonban mindenképp pozitív hírnevet generálnak és elősegítik a népszerűség növekedését.

Készpénz nélküli társadalom?

Habár Rogoff nem akar egy teljesen készpénzmentes társadalmat, mégis azt állítja, hogy ebbe az irányba kell elmozdulnunk.

A készpénz részleges megszüntetése azonban fontos kérdéseket vetne fel néhány területen. A készpénz teljes névtelenséget biztosít a használóknak, ami az adóelkerülésen és illegális felhasználáson túl mindenképp pozitívumként is felfogható, és az alternatív fizetési eszköznek is teljesítenie kell ezt a kritériumot.

Emellett bizonyos események, például természeti katasztrófák esetén nagy segítséget nyújt a készpénz jelenléte. Hasonlóan a fejlődő országok irányába küldött jótékonysági adományok esetén, ezt a funkciót a bitcoin vagy más kriptovaluták is sikeresen be tudnák tölteni.

Rogoff természetesen támogatja a készpénz kismértékű használatát a hétköznapokban. Azonban a forgalomban lévő mennyiség jelentős részét illegális körökben használják, így nehéz megbecsülni a valóban szükséges pénzmennyiséget.

Az elkövetkezendő években még nem tűnik reálisnak a jelenlegi készpénzmennyiség szabályozása. Arra azonban minden esély megvan, hogy a kriptovaluták népszerűségének növekedésével a készpénz egyre kevésbé fog fontos szerepet betölteni a mindennapi tranzakciók esetén.