Készülődik a világ a Bitcoin szülinapi bulijára

2009. január 3 – egy éra kezdete. Ahogy az egy decentralizált valutához illik, a Bitcoin szülinapja egyszerre mindenkié és senkié sem. Hivatalos ünneplés nincs, de ne lepődjünk meg, hogy a tárca kibocsátóktól a fejlesztőkig mindenki, aki kicsit is része az ökoszisztémának, meg fog emlékezni a történelmi pillanatról.

Az emberek szeretnek ünnepelni. Főleg pedig akkor kapnak az alkalmon, amikor amúgy nincs olyan sok ünnepelni való: 2018 medvepiaca után szinte tökéletes időzítéssel érkezik el a Bitcoin 10. születésnapja, ami talán egy pillanatra kizökkentheti az embereket a folyamatos ‘jaj, de mi lesz most a Bitcoinnal?’ sopánkodásból.

A kerek számokat pedig különösen szeretjük, a Bitcoin pedig most már hivatalosan is kétszámjegyű éveibe lép. Persze nem olyan egyszerű ez, hiszen a kriptoközösséghez méltóan még a szülinapi dátum meghatározása sem olyan egyértelmű. Sokak szerint a január 3 az ünnepelendő dátum, hiszen akkor bányászta ki Satoshi az első blokkot, míg mások az október 31-et akarják ünnepelni, amikor kiadta a fehér könyvet. Akármi is az igazság (és sajnos születési anyakönyv nincs, amit ellenőrizni lehetne), a lényeg ugyanaz: 2019-ben 10 éves a bitcoin, és az ünneplésre fel kell készülni.

A gyártók tervei

A legtöbb gyártó valószínűleg a klasszikus utat fogja választani a megemlékezésre. Egy-egy különleges kiadású óra vagy hardver wallet biztosan megjelenik majd a lehetőségek között. De az alacsonyabb árkategóriában valószínűleg nagyobb lesz a választék. Nagyon csodálkoznánk, ha nem lenne többféle póló és poszter, ami a 10. szülinapot élteti.

Készülődik a világ a Bitcoin szülinapi bulijára

A média

A legnagyobb újságok és híroldalak eddig sem értették a Bitcoint és a kriptovalutákat, és ne aggódjunk ezen a szülinap sem fog változtatni. Az valószínű, hogy ők is tudnak az évfordulóról, és mint hű partnerek, meg is fognak emlékezni róla: “Mit ért el valójában a Bitcoin 10 év alatt?” lesz a cikkek 90%-ának a címe. És bocsánat a poén lelövéséért, de a válasz minden valószínűség szerint egy szóban összefoglalható számukra: semmit. Még csak idegből se kattintsunk ezekre a cikkekre. Lesz bőven hozzáértő cikkezés az évforduló kapcsán itt a Bitcoin Bázison, Coin Colorson, DigitalCashen, a MikronAkadémián (sorry, nem hagyhattuk ki) is és a legtöbb külföldi kripto híroldalon is.

A kriptovállalatok

A legtöbb kriptobiznisz biztosan nem hagyja ki az alkalmat, hogy a Bitcoin 10. szülinapját valamiféle promócióra használja fel. Kedvezmények, díjtalan kereskedés és társaik biztosan elérhetők lesznek a legtöbb helyen.

A közösségi média elárasztása visszaemlékező twítekkel pedig a legalapabb lesz. Mindenki, felhasználók, fejlesztők, vállalatok, meg akarják majd osztani véleményüket, élményüket, érzelmeiket a kriptovalutáról. Készítsük be a zsebkendőket majd.

Persze nem kötelező az ünneplés senkinek, a Bitcoinhoz sem kell engedély, a szülinap ünneplésének elmulasztása sem fog semmilyen következményt magával hozni. Azonban a legtöbben valószínűleg legalább néhány gondolatot és szót szánnak majd a kriptovalutára, amit oly sokan ismertünk meg az elmúlt 10 évben.

Néha utáljuk, sokszor imádjuk, és közben igazából persze nem is a miénk – de azért valljuk be, egy kicsit mindenki a sajátjának érzi. Proszit, Bitcoin!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük