Két év felfüggesztettet kapott a volt BitMEX vezető

Arthur Hayes még februárban vallotta magát bűnösnek az Egyesült Államok banktitoktartási törvényének (BSA) megsértésének egyrendbeli vádjában és 12 hónapig terjedő börtönbüntetésre számíthatott. Úgy néz ki megússza két év felfüggesztettel.

A korábbi BitMEX vezető pénteken kapott két év felfüggesztettet egy New York-i szövetségi bíróságon hat hónapos házi őrizet és helymegfigyelés mellett. Hayes még idén februárban vallotta magát bűnösnek amiért a BitMEX tőzsde szándékosan nem vezetett be pénzmosás elleni megfeleltetést az ügyfelei számára.

A Szingapúrban élő Hayes 30 napot kap arra, hogy eldöntse, az Egyesült Államokban hol kívánja letölteni a házi őrizetet. Miután 14 évig Ázsiában élt, Hayes nemrég vett egy házat Miamiban, de ügyvédje elmondása szerint lehet, hogy mégis más helyen töltené a hat hónapos amerikai kényszervakációt.

Hayes a bíróságon teljes felelősséget vállalt tetteiért.

“Mélységesen sajnálom, hogy részem volt ebben a bűncselekményben”nyilatkozta Hayes a bíróságon. “A legjobb éveim még előttem állnak. … Kész vagyok új lapot nyitni és újrakezdeni. Kérem, engedjék meg, hogy hazatérhessek, mélyen megbánva és képes vagyok életem következő fejezetét elkezdeni.”

A döntés egyébként kissé meglepő, ugyanis Hayes vádalkut kötött az amerikai kormánnyal még az év elején, aminek értelmében 6-10 hónapot kellene csak ülnie. Vádalku nélkül akár 10 évet is kaphatott volna. A bíró az enyhébb döntést Hayes büntetlen előéletével és jótékonysági kezdeményezéseivel magyarázta.

Hayes-t, Reed-et és Delo-t, a BitMEX vezető / alapítóit, valamint a vállalat első alkalmazottját, Gregory Dwyer-t még 2020 októberében  a banktitoktartási törvény (BSA) megsértésével vádolta meg az amerikai értékpapír felügyelet (SEC), és miután Hayes és társalapítói feladták magukat, úgy nézett ki, hogy a New York-i bíróság példát statuálva, elrettentésül más offshore tőzsdék számára, példátlanul súlyos büntetést szab ki rájuk.

Hayes tavaly áprilisban adta fel magát az amerikai hatóságoknak Hawaiin, az ügyvédei és a szövetségi ügyészek között létrejött egyezség keretében. Akkor 10 millió dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték.