Kezeket fel! Az Interpol a metaverzumba utazik

Az Interpol (magyarul: Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete) a metaverzum bűnözőire készül lecsapni: a szervezet nemrégiben bemutatta a „világ első, bűnüldözésre kialakított metaverzumát”, amely elviekben már teljesen működőképes.

Az Interpol lépését azzal támasztotta alá, hogy a metaverzum iránti érdeklődés folyamatosan növekedik, amivel együtt a bűnözők is megpróbálják kihasználni a technológia előnyeit.

A Világgazdasági Fórum arra figyelmeztet, hogy a pszichológiai befolyással bíró csalások, az erőszakos szélsőségesség és a félretájékoztatás különösen nagy kihívást jelenthetnek.olvasható a közleményben – Ahogyan a felhasználók száma nő, és a technológia tovább fejlődik, a lehetséges bűncselekmények listája is bővülni fog. Mindez magában foglalja a gyermekek ellen elkövetett bűncselekményeket, az adatlopást, a pénzmosást, a pénzügyi csalásokat, a hamisítást, a zsarolóprogramokat, az adathalászatot, a szexuális zaklatást, valamint a szexuális erőszakot is.”

Ami azt illeti, többen rács mögé kerültek már a metaverzumban elkövetett bűncselekményeik miatt. Az elmúlt hónapban például egy egy dél-koreai férfit négy év börtönbüntetésre ítéltek, amiért szexuálisan zaklatott gyermekeket, és arra próbálta rávenni őket, hogy meztelen fotókat és videókat küldjenek.

A kriptobűnözőknek is leáldozott?

A bejelentéssel együtt az Interpol azt is elárulta, hogy egy kriptobűnözés elleni részleg létrehozását is tervezik. Jürgen Stock, az Interpol főtitkára kiemelte, hogy minderre pontosan azért van szükség, mert a legtöbb bűnüldöző szerv jelenleg még nincs felkészülve a szektor összetettségének kezelésére. Praveen Sinha, az indiai Központi Nyomozó Iroda igazgatója szintén megjegyezte, hogy mivel a kiberbűnözés már globális jelenség, egyre nehezebbé vált annak nyomon követése. Szerinte a nemzetközi együttműködés, a kölcsönös bizalom és a valós idejű információmegosztás mérvadó lehet a rosszindulatú bűnözők beazonosítására.

Az Interpol metaverzuma lehetővé teszi majd a felhasználók számára, hogy egyebek mellett a szervezet franciaországi főtitkárságának digitális változatába is ellátogassanak, valamint bűnügyi nyomozási tanfolyamokon is részt vegyenek. A szervezet szerint mindez észszerűbb és hatékonyabb módot biztosít majd a világszerte működő egységek számára az együttműködésre és az egymással való kommunikációra.