Ki nem találod mi volt az első termék, amit az interneten értékesítettek

Már a Silk Road, Empire Market és darknet felfutása előtt megvolt az igény, hogy különféle afrodiziákumokkal kereskedjenek az interneten. Így nem meglepő, ha még az internet hőskorában, konkrétan 1972-ben az Arpaneten (az internet elődjén), a legelső online tranzakció tárgya egy orvosi kender csomag volt.

A 2015-ös ‘The Dark Net‘ című könyvében Jamie Bartlett felidézi a történelemkönyvekbe vonult tranzakciót:

1972-ben, jóval az eBay vagy Amazon előtt, a Stanford Egyetem és a Massachusetts-i MIT hallgatói lebonyolították a legelső online tranzakciót. Az Arpanet számla használatával a mesterséges intelligencia laborból a Stanford diákjai kis mennyiségű marihuánát értékesítettek.

Az e-kereskedelem genezisének kikiáltható ügyletről John Markoff  is írt a 2005-ben megjelent ‘What the Dormouse Said: How the Sixties Counterculture Shaped the Personal Computer Industry’ című érdekfeszítő könyvében. Azóta az online orvosi kender / marihuána, / fű kereskedelem egy külön iparággá nőtte ki magát, hol legálisan, hol illegálisan, de egy dolog tény, internetbíró világunk szerves része. Sőt, szerves és legitim része volt az internet előtti világuknak is évezredeken keresztül.

“Jézus gyógyítja a vakokat” a 12. századi Basilica Catedrale di Santa Maria Nouva di Monreale Szicíliában | Ismerős a növény a hegytetőn?

A magyar álkonzervatív, ugari politikai miliőben még mindig eretnekségnek számít egyáltalán felvetni a gondolatot, hogy mi értelme is van tiltani egy olyan terméket, aminek ártalmasságáról erősen megoszlanak a vélemények mialatt a hazánk állampolgárainak jelentős hányada piával kezdi és azzal is fejezi be a napját.

További cikkeink a témában: