Kiadták Alexander Vinniket az Egyesült Államoknak

Alexander Vinnik, a bitcoin korai időszakának egyik meghatározó váltójának, a BTC-e-nek volt az állítólagos vezetője és a vádak szerint köze volt az Mt.Gox hackhez. A hírt a francia ügyvédje, Frederic Belot jelentette és értesülései szerint Vinniket Görögországból az Egyesült Államokba szállították.

A furcsa az esetben, hogy az amerikai hatóságok néhány héttel korábban visszavonták az orosz állampolgárságú férfi kiadatási kérelmét Franciaországtól. A kiadatási kérelem visszavonásával azonban Vinnik visszakerülhet Görögországba, majd onnan az Egyesült Államokba – mondta akkor az ügyvédje.

Belot akkor nem volt hajlandó megmagyarázni az amerikai hatóságok által alkalmazott jogi mechanizmust amivel a kiadatásra mégis sor kerülhet, csak annyit válaszolt, hogy “a kérésük visszavonásával az USA újra aktiválja a görögországi kiadatási kérelmét”.

2020-ban egy kaliforniai bíróság újra vádat emelt Vinnik ellen “számítógépes behatolások és hacker incidensek, zsarolóvírusos csalások, identitáslopási rendszerek, korrupt köztisztviselők és kábítószer-terjesztő hálózatok” végrehajtása és finanszírozása vádjával.

Vinnik a BTC-e, az egyik legkorábbi bitcoin (BTC) váltó üzemeltetőjeként ismert, akinek állítólag köze volt az Mt.Gox, az első bitcoin tőzsde hackjéhez is, amely során 744 408 BTC-t loptak el és 2014-ben emiatt be kellett zárnia. Vinnik mindmáig tagadja a vádakat, illetve hogy köze lenne a BTC-e váltóhoz. Azt állítja, hogy csak munkatárs volt.

A BTC-e-t az amerikai hatóságok 2017-ben bezárták, szervereit lefoglalták, Vinniket pedig letartóztatták Görögországban, ahol családjával egy tengerparton tartózkodott. Azóta három ország – az Egyesült Államok, Franciaország és Oroszország – verseng Vinnik kiadatásáért, és mindhárom ország más-más vádpontokban találta bűnösnek.

Franciaország 2020-ban győzött a kiadatási perekben és Vinniket ott egy francia bíróság öt év börtönre ítélte. Ezt írja felül most az Egyesült Államoknak való kiadatása.