Kihirdették a Porsche blokklánc versenyének győztesét

A német autógyártó a héten kihirdette a Porsche blokklánc versenyének győztesét. Áprilisban számoltunk be róla, hogy a Porsche blokklánc startupok jelentkezését várja egy verseny megrendezéséhez.

A Porsche blokklánc versenyének győztese

Több mint száz startup jelentkezett a Porsche blokklánc versenyére 2017 tavaszán. A pályázat célja az volt, hogy az autógyártó vállalat számára minnél jobban alkalmazható blokklánc megoldással álljanak elő a jelentkezők.

Porsche blokklánc versenyének győztese a Xain AGA vernyes győztese az Xain AG startup lett. A németországi székhellyel rendelkező Xain AG-t idén februárban hozták létre, ezért mindenképpen sikernek értékelik a tulajdonosok, hogy már most felfigyeltek rájuk. A startup célja, hogy a blokklánc technológiát kiterjessze az ipari termelés folyamatára. Az alkalmazás megvalósításához mesterséges intelligenciát és gépi tanulást (machine learning) is igénybe vesznek.

A Porsche blokklánc versenyének győztese 25 000 euró díjazásban részesült. Ezen kívül pedig részt vehetnek majd a lipcsei HHL Management School startupokat támogató programjában.

Ami pedig még valószínűleg ennél is nagyobb örömet okoz a Xain tulajdonosainak az az, hogy augusztustól együtt fognak dolgozni a Porschéval azon, hogyan tudják majd az autóipari óriás jelenlegi folyamatait blokklánc alapokra helyezni. Az együttműködést egy három hónapos fejlesztési időszakkal kezdik meg, melynek során a Porsche lipcsei starup inkubátorában, a Spinlabban dolgozhatnak a projekten a Xain AG emberei.

A Porsche továbbra is a blokklánc fejlesztés mellett áll

A nyilatkoztatokban a Porsche külön kiemelte, hogy mindenképpen szeretné használni a startup tapasztalait, hogy alkalmazni tudják a blokklánc technológiát a mindennapjaikban.

“Célunk, hogy új szemlétet nyerjünk a blokklánc alapú tranzakciós rendszerek kapcsán a startup közreműködésével.”
– Tette hozzá Martin Roth, a Porsche stratégiai, pénzügyi és kockázetkezelési diviziójának vezetője.
Nem a Porsche az egyetlen az autoiparágban, mely érdeklődik a blokklánc technológia iránt.  Januárban számoltunk be róla, hogy a Mercedes anyavállalata, a Daimler felvásárolta a PayCash bitcoin fizetési szolgáltatót.  A felvásárlás révén szeretne a Daimler belépni a digitális fizetés piacára. A Mercedes Pay lesz az új szolgáltatás neve, mellyel akár útközben is lehet majd fizetni az okostelefonos alkalmazás segítségével. Ezen kívül Toyota is folytat folyamatos fejlesztéseket a technolgóiában.