Kijött a Bitcoin Core Wallet 0.19.0.1-es verziója, új Bitcoin tárcacím formátummal

A Bitcoin (BTC) Bitcoin Core szoftvertárca legfrissebb verziója egy észrevehető változást kapott a grafikus felhasználói felületén: a bitcoin címek alapértelmezetten bech32 formátumban jelennek meg. Mellette új konfigurációs lehetőségek és néhány új RPC-hívás is elérhető, de tucatnyi RPC-hívást módosítottak is az új verzióban. A 0.19.1-es verzió, leszámítva az említett új ‘bc1’ formátumú BTC címeket, a végfelhasználó számára lényegében megegyezik a korábbi verziókkal.

Az új 0.19.1 Bitcoin Core verzió már “bech32” formátumban mutatja a címeket. Ezek “bc1” előtaggal kezdődnek és hosszabbak, mint a normál bitcoin tárcacímek.

A Bitcoin Core 0.19.0.1 verziója a 0.19 sorozat első verziója. Nem volt 0.19.0 kiadás, bár felcímkézték és elviekben meg is kellett volna jelennie, de nem történt meg. Ennek a verziónak a changelogja elsimeri:

“Egy utolsó pillanatban kiadott probléma (# 17449) miatt a 0.19.0, bár címkézve lett, de soha nem került publikálásra.”

A 17449 számú problémát az etikus hacker practicalswift vette észre, aki hosszú előtörténettel rendelkezik a kínos Bitcoin Core biztonsági problémák feltárásában. A probléma kapcsán megjegyezte:

“Nagyon lenyűgöző, hogy ezt 1.) nem vette észtre automatikusan a statikus és dinamikus elemzés, 2.) nem vette észre a felülvizsgálás során és 3.) több mint egy hónapja fenn volt a masterben. Van még hely a fejlődésre! :)”

A hibákat végül 12 nap után orvosolták.

Új kinézetet kaptak a Bitcoin címek

A Bitcoin tárcacímek alapesetben így néznek ki: 1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC – a 34 byte-os karakterláncban az 1-el kezdődőek a hagyományos tárcacímek, míg a 3-assal kezdődőek a többaláírásos címek. Az új bech32 formátum a Bitcoin Core 0.19 (Olvastad? Menekülnének a bitcoin core fejlesztői a Microsoft által frissen felvásárolt GitHubról) verzióban alapértelmezetten más.

A címek bc előtaggal jönnek és jóval hosszabbak. Így néznek ki: bc1qst0pzqll7wtjwqs3i5xut2e8vd9dsx15ms9tvn és natív SegWit címnek tekinthetőek. Funkcionalitásban ugyanazok, bár hozzá kell tenni, ugyan a bech32 már vagy 2 éves formátum, de még mindig vannak tárcák, amik nem támogatják. Vagy alapból nem engedik, hogy az új SegWit címformátumra utalj bitcoint vagy pedig engedik, de a tranzakció összege a semmiben köt ki. Ha nem vagy biztos, hogy a walleted támogatja a bech32 formátumot, akkor továbbra is használd a régi 1-essel vagy 3-assal kezdődőt.

A Bitcoin Core itt tölthető le.