Kilőtt a dYdX forgalma, elszállt az árfolyama is

A dYdX felhasználói 466 milliárd dollár értékben kereskedtek kripto-derivatívákkal 2022-ben. Ezzel a platform volumene 140 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Ennél is többel nőtt a tőzsde érméjének árfolyama – csak az idén.

A dYdX, a legnagyobb derivatív kriptodeviza-kereskedési tőzsde 466,3 milliárd dollár forgalmat (“kumulatív tranzakciós volument”) regisztrált és 137,8 millió dollár díjbevételt generált 2022-ben – derült ki a dYdX Foundation jelentéséből. A platform forgalma 140 százalékkal emelkedett éves szinten (év/év) a 2021-es 322 milliárd dollárhoz képest a hivatalos adatok szerint.

Medvepiacon is aktív dYdX-felhasználók

A dYdX-en a kereskedési volumen annak ellenére emelkedő tendenciát mutatott, hogy a platformon zárolt tokenek összértéke 2022-ben csökkent. Körülbelül 400 millió dollárra esett vissza, miután 2021 októberében 1,1 milliárd dollárral tetőzött. Ez arra utal, hogy a platform felhasználói aktívak maradtak és továbbra is használták a platformot.

Az erős fundamentumok ellenére a dYdX natív tokenjeinek (DYDX) inflációja aggodalomra adott okot a spekulánsok körében. Ez abból eredt, hogy a csapat most februárban 150 millió darab, több mint 280 millió dollár értékű tokent tervezett kibocsátani a befektetők és az alkalmazottak számára.

Elhalasztották a tokenek öntését

Ez megduplázta volna a jelenlegi kínálatot, sőt, a következő hónapokban további tokeneket szabadítottak volna fel. Múlt héten azonban a vezetés úgy döntött, hogy decemberre halasztja a zárolt tokenek feloldását. Erre az érme egyetlen nap alatt 18 százalékkal ugrott meg. A token ára januárban egyébként 2,70 dollárra emelkedett a hónap eleji 1,10 dollárról.

A dYdX jelenleg az Ethereum egyik Layer 2 hálózatán, a StarkEx-en létezik, de hamarosan azt tervezi, hogy átáll a saját blokkláncára a Cosmos ökoszisztémán belül.

A dYdX és konkurensei árfolyama az idén, valamint a bitcoin és az ether. (Tradingview.com)
A dYdX és konkurensei árfolyama az idén, valamint a bitcoin és az ether. (Tradingview.com)

Egymilliárd dYdX-érme lesz majd a piacon

Ha a grafikont megnézzük, azt is látjuk, hogy a “szektor”, azaz a derivatív decentralizált kriptotőzsdék ágazata egyébként is kedvelt a befektetők körében. Míg januárban a bitcoin mintegy 40 százalékkal ment fel, az ether pedig csak 33-al, addig a konkurens derivatív GMX 45, a GNS (Gains Network) pedig 89 százalékkal ugrott meg. De a piacvezető dYdX 161 százalékos kitörését egyik sem tudta megközelíteni.

A dYdX tokenje azonban még kemény megpróbáltatások elé nézhet a jövőben. A teljes maximális mennyisége ugyanis, amit 2021 augusztusától terveznek kibocsátani öt éven keresztül, egymilliárd darab. Ebből eddig még csak 148 millió van a piacon.

Kapcsolódó cikkeink:

Itt az új kriptovaluta pénzkereseti narratíva, a reálhozam

Az AWS leállása miatt aggódnak a dYdX decentralizációval kapcsolatban

Tőzsdetokenek tündöklése – a szerencse a bátraknak kedvez?

Címlapkép forrása: Pixabay.com