Kim Dotcom internetvállalkozó saját tokent bocsát ki, jön a KIM

A Megaupload felhőoldal megálmodója, Kim Dotcom, több évi szunyókálás után újra aktiválja magát. Egy fizetős online tartalomszolgáltató platformot blokkláncosít és dob ki rá egy saját tokent.

A K.IM platformon a fogyasztók és a publikálók közvetítő nélkül tudnak majd tranzakciókat lebonyolítani, ígéri az internetvállalkozó.

A tokenkibocsátást a Bitfinex tokenértékesítési oldalán a Bitfinex Token Sales oldalon lehet majd nyomon követni és befektetni. A korábbi Tokinex platform ígérete, hogy biztonságos befektetési körülményt biztosít a projekteknek a forrásgyűjtésre.

A tokent (amit mily meglepő, szintén KIM-nek neveztek el) a Blockstream Liquid hálózatán fogják legenerálni, ami a Bitcoin egyik oldallánca. A tokennel az internetezők tartalmat tudnak majd vásárolni direkt a tartalomkészítőktől. Mellette, ahogy lenni szokott, jár mellé egy hűség- és jutalomprogram is.

Szerencsére a platform nem csak KIM tokeneket fog elfogadni a tartalmakért, hanem bitcoinnal is lehet rajta fizetni, viszont azt hozzáteszik a közleményben, kicsit ‘nehézkes’ élményben fognak részesülni a felhasználók a 10 perces minimális konfirmációs idő miatt.

Dotcom a 2000-es években tett szert nagy vagyonra miután felismerte a torrentben és felhőszolgáltatásokban rejlő pénzügyi potenciált. A Megaupload oldal 8 éves működése során az akkori Internet egyik sarokkövévé vált több milliós napi felhasználószámmal.

Az Egyesült Államok azonban szerzői jogok megsértésére hivatkozva leállította az oldalt, Dotcomot pedig egy terrorellenes akció keretében őrizetbe vették új-zélandi otthonában.

Az amerikai hatóságok évek óta küzdenek, hogy kiadassák Dotcomot Washingtonnak, akit azzal gyanúsítanak, hogy több millió dollárt keresett az illegális fájlmegosztó szolgáltatásával.

A K.IM projekt ennek tükrében lehet egyfajta fricska is az USA irányába. A közleményükben benne áll, “bárki, aki kiadó vagy tartalomgyártó, értékesítheti a digitális tartalmát.”

“A technológia segítségével a felhasználók értékesíthetik a tartalmaikat. A K.im platform nem tudja milyen tartalmat fognak értékesíteni, mivel azt egy általuk választott eszközön tárolnak egy titkosított publikálási kulccsal,” nyilatkozta Dotcom a Hard Forknak.

“Ha például a Dropboxon tárolják, akkor meg kell győződniük, hogy betartják a Dropbox felhasználási feltételeit,” tette hozzá. “A tartalomgyártó a fájl tárolását biztosító szolgáltató feltételeit kell kövessék.”

Dotcom azt is elmondta, a K.im platform tiszteletben fogja tartani a szerzői jogokat és külön politikájuk lesz a visszaélések kezelésére.

A tokenek október 22-én kerülnek értékesítésre, de 2020 harmadik negyedévéig nem listázzák a Bitfinexen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük