A személyes adatok felkent protektora lesz Kína digitális jüanja

“A felhasználók személyes adatainak védelme az e-CNY digitális jegybankpénznél a legmagasabb fokú az összes létező fizetési eszköz közül,” nyilatkozta a kínai CBDC (central bank digital currency – digitális jegybankpénz) kutatóintézetének vezetője Mu Changchun a China Development Forum 2021-en.

Kissé meglepő kijelentés egy olyan autoriter állam közszolgájának szájából, ahol a társadalmi kreditpont rendszer, az online megfigyelés, a cenzúra és a digitális utalások nyomonkövetése bevált eszköz a lakosság navigálására.

A bejelentés ugyanakkor összecseng egy múlt év októberi kezdeményezéssel, mikor is a kínai kormány nekiveselkedett a pénzmosási sémák – legyen kriptovalutában vagy hagyományos pénzeszközzel elkövetett – felszámolására.

Egy a felhasználók anonimitását garantáló e-jüan nem lesz több, mint a hagyományos jüan digitális reprezentációja, és amennyiben nemzetközi státuszt kíván neki Kína (amire már akadnak utaló jelek a régióban), akkor a jegybank kezét kötni fogják a nemzetközi pénzmosási és terrorizmus finanszírozási regulációk.

A konferencián Changchun hozzátette, “a CBDC névtelenségének előfeltétele, hogy a kockázat ellenőrizhető és korlátozott legyen. A teljesen névtelen CBDC nem praktikus.”

Digitális jüan az élen

A digitális jüan az egyik legfejlettebb CBDC törekvés a világon. Tesztelésére Kína már több projektet is indított, ahol egyes tartományok polgárai már kísérleteznek vele. A legfrissebb ilyen kísérlet Chengduban zajlik, ahol a kiskereskedőket aktívan ösztönzik az e-jüan elfogadására.

A hivatalos közlemények szerint a CBDC-k és a digitális fizetések az ország gazdaságának fellendítését célzó többéves stratégia része.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.