Kínában már több mint 45.000 blokklánc vállalkozás van bejegyezve

Mióta Kína elnöke kiemelte a blokklánc technológia fontosságát, az ezzel foglalkozó vállalatok száma gyors növekedésnek indult.

A kínai vállalati információs oldal, a Qcc.com adatai szerint jelenleg több mint 45.000 blokklánc technológiával foglalkozó társaság van bejegyezve a kínai kormánynál. A vállalatok több mint fele a Kína gazdasági motorjának titulált Kuangtung tartományban található.

Az exponenciális növekedés 2016-ban indult meg, azóta pedig 2018-ban volt tapasztalható egy nagyobb ugrás: az év során több mint 16.000 társaságot jegyeztek be, ami 246 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest. Bár a növekedés üteme 2019-ben lelassult, az idei évben ismét beindult a blokklánc-startup alapítási láz.

A koronavírus okozta nehézségek ellenére a vállalatalapítások száma csak rövid időre állt meg. Márciusban, miután a járvány terjedését sikerült megállítani, az újonnan alapított cégek száma elkezdte meghaladni a járvány előttit. Áprilisban több mint 1.900 céget jegyeztek be, jóval többet, mint a 2019-es havi átlag. Júniusban az új blokklánc vállalkozások száma új csúcsot ért el: 2.406 új vállalkozást regisztráltak, ami majdnem 35 százalékkal haladja meg az előző havi értéket.

A kormány is népszerűsíti a technológiát

Az utóbbi években a kínai kormány a blokklánc technológia népszerűsítésére és a blokklánc adaptáció felgyorsítására összpontosított. Ezt az irányt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az ország elnöke stratégiailag fontos technológiának nyilvánította a blokkláncot, ezzel szeretnék biztosítani a következő évtized versenyképességét.

Kína azzal is újabb lépést tett a technológia elfogadottsága felé, hogy már hivatalosan is elismerik a blokklánc mérnököket új munkakörként, nyolc másik kapcsolódó új foglalkozás mellett.

A kínai Humánerőforrás és Társadalombiztosítási Minisztérium, amely a nemzeti munkaügyi politikákért és szabályozásokért felel, egy nyilatkozatában rámutatott, hogy az új foglalkozástípusok hivatalos bevezetése összhangban áll Kína egyre növekvő igényével a koronavírus utáni foglalkoztatás előmozdítása érdekében.

KapcsolódóA kínai népbank volt alelnöke elismerően beszélt a bitcoinról

A blokklánc a legnépszerűbb karrierlehetőségek közül

Egy blokklánc munkaerőpiaci kereslet-kínálat elemzésből kiderült, hogy az ágazat továbbra is nagyszámú tehetséget vonz. A keresletnél azonban jóval nagyobb a kínálat. 2019 harmadik negyedévében a blokklánc álláskeresők száma 7,12-szerese volt a felvételi aránynak. Azonban 45.000 vállalattal a piacon vélhetően ez hamarosan változni fog.

Kapcsolódó: Már egy kínai egyetemi vizsga tárgya a Bitcoin és a blokklánc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük