Kínai szabályozók 124 nemzetközi kriptotőzsdét akarnak kitiltani

A kínai szabályozók, annak érdekében hogy tovább korlátozzák a hazai befektetőket, több mint 100 nemzetközi kriptotőzsdét terveznek kitiltani az országból.

Kínai szabályozók újabb 124 kriptotőzsde blokkolását tervezik

A kínai pénzügyi hatóságok szócsöve, a Shanghai Securities Times jelentette a mai napon, hogy a kínai fintech kockázati hivatal (China National Fintech Risk Rectification Office) eddig 124 nemzetközi IP-címmel rendelkező kereskedési platformot azonosított amik még továbbra is kiszolgálják a kínai befektetőket.

A hivatal terve, hogy szorosabban ellenőrizze a kriptovaluták kereskedelmi használatát és egyben blokkolja a hozzáférést ezekhez az oldalakhoz.

A hivatalt még 2016-ban hozták létre és elsődleges célja, hogy védje a befektetőket a peer-to-peer hitelezés és kereskedelem kockázataitól.

Kína múlt év szeptemberében jelentett be teljes tilalmat az elsődleges tokenértékesítésekre (ICOs) és ezzel az összes helyi kriptokereskedési platformot elmeszelte. Ezek után indult meg a kínai tőzsdék exodusa a környező országokba, mint Hong Kongba (ami elviekben Kína részét képezi, de sokkal barátibb szabályozás van hatályban), Szingapúrba vagy épp Máltára.

Jelen pillanatban a legtöbb nagy kereskedési volumenű tőzsde blokkolva van Kínában, ez vonatkozik a Binance, OKEx és Bitfinex tőzsdékre is.

A mai jelentés kitér arra is, hogy a jövőben a hivatal permanensen töröl azokat a helyi WeChat oldalakat és hivatalos számlákat, melyek gyaníthatóan kripto kereskedést vagy ICO szolgáltatásokat hirdetnek.

A hivatal egyben tárgyalásokat kezdeményez privát fizetési szolgáltatókkal, akik kötelesek lesznek kivizsgálni és törölni az olyan számlákat, ahol gyanítható a kriptovaluta tranzakció.

Pár nappal korábban a WeChat már törölte néhány magas látogatottsággal rendelkező kínai kriptovaluta híroldal messenger profilját.

Tencent, a WeChat messenger tulajdonosa szerdán erősítette meg a hírt és a tiltásra azt a magyarázatot adta, hogy a híroldalak kriptokereskedési és ICO szolgáltatásokat hirdettek az oldalaikon.

Tiltás helyett burkolt protekcionizmus?

Azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a tiltás nem biztos, hogy a Kínai Kommunista Párt kripto-ellenességét jelenti. Kína továbbra is a bitcoin bányászat melegágya és a bányászok többsége zavartalanul működik. Júliusban Nanking városa 1,5 milliárd dolláros blokklánc befektetési alapot indított, mialatt a kínai nagyvállalatok, mind a Baidu és az Alibaba szintén aktívak a blokklánc és kriptovaluta szférában. A tiltások egybe csenghetnek a korábbi Google és Facebook tiltásokkal, melyek lehetővé tették a hazai információtechnológiai vállalatoknak mint a Tencent, Baidu és Alibaba, hogy megerősödjenek mielőtt a nemzetközi porondra lépnek. Lehet, a Kínai Kommunista Párt egy ehhez hasonló protekcionista politikát követ a kriptovaluták és blokktech szektor területén is.