Csalás volt a Kodak bányászgépe – a SEC leállította a céget

Piramis játék volt csupán a Kodak bányászgépe, a Kodak Kashminer. Csalás vádjával leállította a cég működését az amerikai értékpapír piaci felügyelet.

Átverés a Kodak bányászgépe

A januári CES technológiai kiállításon bemutatott Kodak Kashminer kriptopénz bányászgépet mostantól már nem elérhető a vásárlók számára.  Kiderült hiba volt beállniuk a bányászgép forgalmazásba, mert csalás volt az egész. A bányászgép bemutatásáról itt olvashattok bővebben, melyről mi is beszámoltunk annak idején.

A korábbi működési modell szerint a Kashminer bányászgépeket a Kodak New York állambeli telephelyén állították volna fel, hogy a helyi erőműből származó olcsó energiaforrást kihasználhassák. Annak idején úgy nyilatkoztak, hogy már 80 működőképes gépük van. Azonban a Kodak mostani bejelentése szerint ez nem igaz, a beruházás nem jött létre és egyetlen bányászgépet sem telepítettek.

A Kodak a bejelentésében arra is kitért, hogy a védjegy használat kapcsán a Spotlite csak a LED világítás kapcsán kapott engedélyt, így a CES kiállításon bemutatott bányászgépek sem Kodak termékek valójában, mert arra nem használhatták volna fel az engedélyt. Jó kérdés, hogy ezt miért csak hónapokkal a bejelentés után, a SEC vizsgálódásakor vették észre.

Módosítottak a terveken

Az eredeti üzleti terv szerint a vásárlók a Kodak Kashminer bányászgépet 3400 dollárért vásárolhatták volna meg. A Kodak bányászgépe 375 dollár bevételt tudott volna generálni havonta a marketing anyagok szerint. A mögöttes céghez pedig a kibányászott bitcoinok egy bizonyos része folyt volna.

A megjelenés után már többen kritizálták a működési modellt, mondván, hogy a 375 dolláros bevétel nem elérhető ezzel a géppel, mivel a bányászat nehézségi fokának növekedésével egyáltalán nem kalkuláltak. A hasonló fix jövedelmet kínáló bányászgépek rendszerint mind megbuknak pont a nehézségi fok és a bitcoin árfolyam változása miatt.

Az amerikai értékpapír piaci felügyelet ezért leállította a bányászgépek és a hash erőforrás értékesítését. A Kashminer mögötti cég az eseményekre reagálva annyit nyilatkozott, hogy a döntés miatt valóban nem értékesítenek több bányászgépet beismerve, hogy az eredeti üzleti terv összeomlott. Viszont nem adják fel: a továbbiakban Izlandon folytatják tovább a működésüket zárt keretek között és saját maguknak bányásznak majd.

Kövess minket Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.