Csalás volt a Kodak bányászgépe – a SEC leállította a céget

Piramis játék volt csupán a Kodak bányászgépe, a Kodak Kashminer. Csalás vádjával leállította a cég működését az amerikai értékpapír piaci felügyelet.

Átverés a Kodak bányászgépe

A januári CES technológiai kiállításon bemutatott Kodak Kashminer kriptopénz bányászgépet mostantól már nem elérhető a vásárlók számára.  Kiderült hiba volt beállniuk a bányászgép forgalmazásba, mert csalás volt az egész. A bányászgép bemutatásáról itt olvashattok bővebben, melyről mi is beszámoltunk annak idején.

A korábbi működési modell szerint a Kashminer bányászgépeket a Kodak New York állambeli telephelyén állították volna fel, hogy a helyi erőműből származó olcsó energiaforrást kihasználhassák. Annak idején úgy nyilatkoztak, hogy már 80 működőképes gépük van. Azonban a Kodak mostani bejelentése szerint ez nem igaz, a beruházás nem jött létre és egyetlen bányászgépet sem telepítettek.

A Kodak a bejelentésében arra is kitért, hogy a védjegy használat kapcsán a Spotlite csak a LED világítás kapcsán kapott engedélyt, így a CES kiállításon bemutatott bányászgépek sem Kodak termékek valójában, mert arra nem használhatták volna fel az engedélyt. Jó kérdés, hogy ezt miért csak hónapokkal a bejelentés után, a SEC vizsgálódásakor vették észre.

Módosítottak a terveken

Az eredeti üzleti terv szerint a vásárlók a Kodak Kashminer bányászgépet 3400 dollárért vásárolhatták volna meg. A Kodak bányászgépe 375 dollár bevételt tudott volna generálni havonta a marketing anyagok szerint. A mögöttes céghez pedig a kibányászott bitcoinok egy bizonyos része folyt volna.

A megjelenés után már többen kritizálták a működési modellt, mondván, hogy a 375 dolláros bevétel nem elérhető ezzel a géppel, mivel a bányászat nehézségi fokának növekedésével egyáltalán nem kalkuláltak. A hasonló fix jövedelmet kínáló bányászgépek rendszerint mind megbuknak pont a nehézségi fok és a bitcoin árfolyam változása miatt.

Az amerikai értékpapír piaci felügyelet ezért leállította a bányászgépek és a hash erőforrás értékesítését. A Kashminer mögötti cég az eseményekre reagálva annyit nyilatkozott, hogy a döntés miatt valóban nem értékesítenek több bányászgépet beismerve, hogy az eredeti üzleti terv összeomlott. Viszont nem adják fel: a továbbiakban Izlandon folytatják tovább a működésüket zárt keretek között és saját maguknak bányásznak majd.

Kövess minket Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük