Komoly adatvédelmi aggályok merülnek fel az Ethereum staking miatt

Az Ethereum Alapítvány egyik kutatója felfedte, hogy az Ethereum stakinghez kapcsolódó IP-címeket egy szélesebb körű metaadat készlet részeként figyelik. A kriptoszektor közössége szerint ez komoly adatvédelmi aggályokat jelent az Ethereum háza táján.

Az Ethereum Alapítvány kutatója, Justin Drake a Bankless kriptopodcast április 12-i interjújában elárulta, hogy ezt az információt “belsőleg” tudta meg, feltehetően az alapítványnál.

A metaadatokat, amelyekre Drake utalt, sokféle dolog nyomon követésére használják. Ezt így magyarázta:
“Rengeteg metaadat van, megnézheted a befizetési címeket, megnézheted a kiutalási címeket, megnézheted a díjfizetés címzettjeit, megnézheted az IP-címeket”.

Drake

Úgy tűnt, hogy Drake megjegyzései meglepték a Bankless műsorvezetőjét, Ryan Sean Adamst.
“Tehát ez egy meglehetősen Sybil-ellenálló adathalmaz a leginkább érintett Ethereum felhasználókról?” kérdezte Adams.
“Pontosan.” – válaszolta Drake.

A beszélgetés onnan indult, amikor Drake azt jósolta, hogy a “különleges airdropok” válhatnak elérhetővé a szóló stakerek számára, ami azonban nem lesz elérhető az „ipariági nehézfiúk” számára:
“Akkor azonosítani lehet, oké, tudjuk, hogy ki a Kraken, tudjuk, hogy ki a Coinbase, és egyszerűen nem adunk nekik airdropot. A cél az, hogy airdropot olyan konkrét személyeknek adjunk, akik szóló validátorokat futtatnak”.

Komoly felzúdulás a kriptoközösségben

A beszélgetés rögtön nagy port kavart a kripto-Twitteren.

Az egyik Twitter-felhasználó az Ethereumot “igazi megfigyeléses coinnak” nevezte. Egy másik felhasználó pedig gúnyolódott Drake-en, szarkasztikusan felemlegetve őt: “Megállíthatjuk a cenzúrát azzal, hogy cenzúrázzuk azokat, akiket nem szeretünk”.

Egy harmadik felhasználó pedig úgy jellemezte a helyzetet, mint “egy központi kormányzás ízig-vérig”.

twitter poszt

Az adatvédelmi aggályok megoldására az egyik Twitter-felhasználó azt javasolta, hogy az Ethereum-felhasználók vegyék saját kezükbe a megoldást. Azt tanácsolta, hogy telepítsenek egy Linux operációs rendszert, egy VPN-t és a kriptovalutákat egy hardveres pénztárcában, például a Ledgerben tárolják.

Nem ez volt az Ethereum első adatvédelemmel kapcsolatos tevékenysége, amely felzúdulást kelt a kriptoközösségben.

Korábban kiderült, hogy a ConsenSys, a MetaMask Ethereum tárca mögött álló csapat novemberben kezdte el az IP-címek gyűjtését. A szerződéses feltételek módosítására azért került sor, hogy a cég szükség esetén megfelelhessen a Know Your Customer (KYC) és a pénzmosás elleni (AML) irányelveknek.