A részvény alapú tokenek korlátozásáról döntött az Uniswap

Az Uniswap Labs úgy döntött, hogy korlátozza a felhasználók hozzáférését számos származtatott tokenhez a közelmúltbeli eseményekre hivatkozva. Az érintett tokenek között vannak részvényekből származtatott virtuális tokenek, és különböző derivatívák is, amelyek minden a fejlesztők által támogatott platformon, így például az Uniswap Defi platformon is korlátozásra kerülnek.

A részvényekből származtatott tokenek olyan virtuális érmék, amelyekkel a felhasználók a nap 24 órájában, a hét minden napján szabadon kereskedhetnek, így teret adva a sokak által megálmodott éjjel-nappali részvény kereskedelemnek. A tokeneket a hagyományos nyitvatartási időben különböző partnerszolgáltatókon keresztül valódi részvényekre lehet váltani, így biztosítva, hogy azok értéke teljes mértékben konvergáljon a képviselt részvény értékével.

A probléma ezzel az, hogy sokak szerint ez nem több, mint a kereskedési szabályok kijátszása, hiszen azon szolgáltatóknak, amelyek részvényekkel való kereskedelmet kínálnak az ügyfeleiknek számos hatóságnál kell regisztrálniuk magukat, komoly átvilágításon kell átesniük, és szigorú ellenőrzés alatt is állnak.

Nem mindenkinek tetszett ez a kiskapu

A szabályok megkerülése pedig nagyon nem tetszett az amerikai kormánynak, ami miatt a Binance kriptotőzsde durván meg is ütötte magát mostanában, így a lépéssel az Uniswap Labs valószínűleg elébe akar menni annak, hogy esetleg ők is hasonlóan pórul járjanak.

Erre utal az is, hogy az Uniswap Labs a hivatalos közleményben a „változó és fejlődő szabályozói környezetet” nevezte meg a lépés okaként. Ami azt illeti, az amerikai pénzügyi hatóságok valóban egyértelműen bejelentették, hogy egyre növekvő szigorral fognak eljárni a hasonlóan tisztázatlan hivatalos státuszú tokenek esetében.

Bár a hatósági felszólítások hatására már a Binance kriptotőzsde is leállt a részvény alapú tokenek kínálásával, a botrány hatására számos partnerük hátrált ki mögülük, akiket lehet, hogy már soha nem tudnak visszaszerezni. Egyes banki szolgáltatók például a mai napig blokkolják a portálra történő befizetéseket, egyes pénzügyi partnerek kihátrálása miatt pedig a Binancenek egy időre még az euró kifizetéseket is korlátoznia kellett, hiszen nem volt banki partner aki feldolgozta volna a kérelmeket.

A tokenek korlátozását az Uniswap Labsen és a Binancen kívül már számos más DeFi platform és kriptotőzsde is megtette, és várhatóan a platformok túlnyomó többsége is követni fogja.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.