Kriptohitelezés magyar módra: mit ajánl az Inlock?

Aki legalább fél szemét rajta tartja a magyar kriptoprojektek és innovációk alakulásán, az szinte garantált, hogy találkozott már az Inlock nevével. A kriptohitelezést és ún. kamatozó tárca szolgáltatást nyújtó magyar projekt néhány év alatt komoly szereplővé nőtte ki magát a magyar és az európai piacon is. Most összeszedtük, hogy pontosan mit is tud az Inlock szolgáltatása.

Mi az az Inlock?

Az Inlock 2017-ben indult útjára azzal a fő céllal, hogy kamatjövedelmi lehetőséget ajánljanak azoknak a kriptopénz tulajdonosoknak, akik hosszú távon szeretnék tartani a kriptoeszközeiket. A kamatokért cserébe az ügyfelek aztán a betett kriptóik segítségével likviditást biztosítsanak a vállalkozás másik fő szolgáltatásához, a hitelezéshez.

A Csabai Csaba alapító nevével fémjelzett vállalkozás jelenleg több, mint 15 ezer felhasználót, 314 millió USD feletti kölcsönértéket és 62 millió USD feletti letétbe helyezett eszközértéket tud felmutatni. Nem is olyan régen a svájci Crypto Valley Association tagjává is vált az Inlock, amely a jövőben komoly együttműködési lehetőséget biztosíthat a virágzó svájci kriptoipar egyéb résztvevőivel. 2017 óta ráadásul már teljes rebrandingen is átment a projekt; a régi zöld Inlock logót egy nagyon profi hatást keltő új designra cserélte le a csapat.

Kamatozó tárca, avagy az Inlock kriptobetéti szolgáltatása

Ahogy már a bevezetőben is beharangoztuk, az Inlock legfőbb szolgáltatása az ún. kamatozó tárca. Ez gyakorlatilag egy kriptobetéti tárcaként működik, azaz a bankbetétekhez hasonlóan a befizetett eszközökért cserébe kamatjövedelmet biztosít a vállalkozás. Ezek a kamatok azonban jóval magasabbak is lehetnek, mint a tradicionális banki életben, hiszen maximális értéke akár a 12%-ot is felveheti.

A kamatozó tárca jó pár kriptó befizetését lehetővé teszi, bár az azonnal látszik, hogy a megszerezhető éves kamat (APY) jelentős különbségeket mutat. A stabilcoinok hozzák a legmagasabb elérhető kamatjövedelmet (itt szerezhetjük meg az éves 10-12%-os kamatot), míg a kifejezetten volatilisnak számító egyéb coinok esetében általában 1-5% körül mozog az APY. Fontos kiemelni még azt is, hogy a kamatjövedelem növelhető az ILK token, az Inlock natív tokenjének megvásárlásával. (Ha pl. BTC-t fizetünk be, akkor 1 millió ILK birtoklása esetében 5,04% az APY, míg ha nem rendelkezünk a natív tokennel, akkor csak 4,2%-ot érhetünk el.)

Forrás: Inlock.io

A kamat kifizetése heti rendszerességgel történik, de bármikor lehet kérni azonnali kifizetést is. Felső limitek nincsenek az oldalon, sem a profit, sem a befizetés esetében. A kamatozó tárcára befizetett kriptoeszközök biztonságát a FireBlocks Trezor eszközével garantálják.

A kamatok esetében ezen felül dönthetünk még abban is, hogy az ILK tokenben vagy a befizetett kriptóban szeretnénk megkapni a profitunkat. Az ILK esetében minden esetben magasabb lesz a megszerezhető kamat, mint az ún. in-kind kriptóban.

Kriptohitelezése: személyre szabható hitelfeltételek és magas hitelfedezeti arány

A kriptohitelezés esetében kifejezetten magas hitelfedezeti arányt láthatunk az Inlocknál, azaz, bár egyértelműen túlbiztosított a fedezet, akár 90%-os fedezeti aránnyal is lehet kölcsönt felvenni az oldalon. A teljesen automatizált rendszer segítségével a kifizetés azonnal megtörténik; mivel pedig minden hitel fedezettel kerül felvételre, így semmilyen hitelbírálati folyamatnak nem kell alávetnie magukat az ügyfeleknek.

Jelenleg négy kriptofedezeti lehetőség támogatott az oldalon, azaz fedezetként BTC-t, ETH-t, LTC-t és BNB-t választhatnak az ügyfelek. Az LTV-t, azaz a hitelfedezeti arányt és az időtartamot is kedvünk szerint változtathatjuk. A fedezeti arány esetében a 90% a maximum, míg az időtartamoknál választhatunk a 10, 30, 45, 120, 180 és 360 napos opciók közül is. A hitelfeltételek változtatásával természetesen a hitelnyújtás feltételei is automatikus változnak. Például minél magasabb LTV-t szeretnénk, annál magasabb lesz a terminálási pont értéke is. (A terminálási pont az az árfolyam, melynél ha alacsonyabbra zuhan a fedezetként biztosított kriptó árfolyama, akkor a hitel felszámolásra kerül. A rendszer emlékeztető üzenetet küld erről, ha az árfolyam már elkezdi megközelíteni ezt a terminálási pontot.)

Hogy egy gyakorlati példát is hozzunk, nagyjából ilyen számokkal képzelhetjük el az Inlock hitelbiztosítási rendszerét. Ha 5000 USDC-t szeretnék kölcsönbe felvenni 90%-os hitelfedezet mellett 45 napra, akkor a hitelért cserébe $5660 értékben kell bitcoint befizetnünk. Ebben az esetben a kölcsön akkor számolódik fel, ha a biztosíték ára 51847 dolláros árfolyam alá zuhan. A THM ebben az esetben 15,2%-os az oldal ajánlata szerint. (Az összes adat a cikk írásának idején volt aktuális, a bitcoin volatilis árfolyama miatt pedig gyorsan változhatnak a pontos hitelfeltételek.)

A kölcsönök minimális összege $100. A visszafizetés esetében választható heti vagy havi visszafizetési terv is, de akár hamarabb is visszafizethető; ilyen esetben ráadásul nincsen a korai visszafizetés miatt extra díj felszámolva.

Azonnali tokenváltás

Az Inlock két legfontosabb szolgáltatása egyértelműen a hitelbiztosítás és a kamatozó tárca, de ezen felül még az azonnali tokenváltás is elérhető az oldalon. A váltható tokenpárokat a lenti képen is láthatjátok; ezek a legismertebb stabilcoinokat és egyéb alapvető kriptókat egyaránt tartalmazzák. A kriptováltási szolgáltatás igazán semmi extrát nem tartalmaz, de azoknak, akik az Inlock egyéb szolgáltatásai is igénybe veszik, kifejezetten praktikus lehet, hogy közvetlenül a platformon tudnak váltani tokeneket.

Forrás: Inlock.io

Az Inlock tokenről

Ahogy már fentebb is említettük, az Inlock projektje természetesen saját natív tokenjével is rendelkezik, a szolgáltatások egy jelentős része pedig ezen ILK token ökoszisztémájára épül. Az Inlock rendszere egyéb kriptoprojektekhez hasonlóan úgy lett kialakítva, hogy felhasználók ösztönözve legyenek a minél több ILK token vásárlására. A kamatozó tárca esetében például úgy érhetjük csak el a legmagasabb kamatokat, ha bizonyos mennyiségű ILK tokennel rendelkezünk. De a hitelfelvétel esetében is előnyösebb ajánlatokat kaphatunk a token segítségével.

Az ILK tokenből összesen 4,4 milliárd van, amiből forgalomba 3,5 milliárd került. Az ILK árfolyama a cikk írása idején $0,0165 volt a CoinGecko adatai szerint. 2019 óta az ILK tokenjét a japán Liquid kriptotőzsde is felvette a kínálata közé.

Versenytársak a nemzetközi piacon

Az Inlock csaknem 4 éves múltja alatt szép felhasználó bázisra tett szert, különösen a magyar piacon. Mindezek ellenére versenytársak is bőven akadnak, hiszen a kriptohitelezés és kriptobetéti szolgáltatások kifejezetten népszerűek lettek az utóbbi 1-2 évben.

A Nexo vagy a YouHodler szolgáltatásai hasonló paraméterekkel működnek, bár a konkrét ajánlatok között természetesen van eltérés, ahogy a fedezetként elfogadott kriptók között is. A Nexo felhasználói számok tekintetében azért magasan a többi felett jár; a honlap saját bevallása szerint összesen 2,5 millió felhasználót tudnak felmutatni. (Hogy ebből valóban mennyi az aktív felhasználók száma, az már egy teljesen más kérdés.) Az elérhető kamatok tekintetében mind a Nexo, mind az Inlock nagyjából hasonló számokat mutat a stabilcoinok esetében. Itt 10-12%-os lehet az éves kamat (annak függvényében, hogy NEXO tokenben vagy a befizetett kriptóban szeretnénk megkapni ezt), míg egyéb volatilis kriptók esetében 6% körül mozog.

Végszóként: mi várható az Inlocktól a jövőben?

Összességében láthatjuk, hogy az Inlock az ajánlott szolgáltatások esetében versenyképes ajánlatokat tud biztosítani, és a legnagyobb versenytársakkal is tudják tartani a szintet. A kriptohitelezés tekintetében kifejezetten erősek, hiszen pl. a Nexoval ellentétben, ahol minden kriptóhoz megadott szintű LTV kapcsolódik, az Inlock lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy ezt ők maguk határozzák meg. (Ehhez mondjuk a Nexohoz képest sokszor jóval drágább THM is kapcsolódik.) Mivel a vállalkozás az EU Financial Intelligence Unit által elfogadott KYC/AML alapján működik, így a magyar felhasználók is nyugodtan igénybe vehetik az ajánlott szolgáltatásokat.

Hogy a jövőben mekkora szeletet tud az Inlock megszerezni a nemzetközi, de legalábbis európai kriptohitelezési piac tortájából, még kérdéses lehet, hiszen jó pár versenytársuk már most magasabb felhasználó bázissal rendelkezik. Ennek ellenére alig négyéves fennállásuk alatt nagyon komoly platformot épített fel a magyar csapat; mi pedig izgatottan várjuk a folytatást.

Támogasd a BitcoinBázist egy kávé árával☕, regisztrálj az Inlockra a linkünkkel!