Kriptopénzek a darkneten – Milyen kriptopénzt használnak a dark weben?

Előszeretettel szeretik sokan azt látszatot kelteni, hogy bitcoin valójában az alvilág pénze és az illegális tranzakciókat ezzel fizetik ki. A Recorded Future elemzése azonban rávilágít arra, hogy valójában nem is a bitcoin a kedvenc, vannak népszerűbb kriptopénzek a darkneten.

Fizess kriptopénzzel a darkneten – de melyikkel?

Monero a sztár a dark weben

A darknet, darkweb, avagy az internet sötét bugyra, melyre külön hálózatokat és szoftvereket használva lehet csak felcsatlakozni, hogy az anonimitás maximálisan biztosítva legyen. Ezeken a hálózatokon aztán a legkülönfélébb illegális termékeket és szolgáltatásokat lehet beszerezni.

A bitcoin kapcsán újra és újra felmerülő kérdés, hogy a darkneten futó illegális tranzakciókat a bitcoin segítségével finanszírozzák. Azonban a Recorded Future tanulmánya rávilágít arra, hogy a bitcoint letaszították a trónról más kriptopénzek.

Gyors és olcsó tranzakciókra van igény

Az internetes biztonságtechnikával foglalkozó Recorded Future 150 dark webes üzenőfelületet, piacot és szolgáltatást kínáló platformot elemzett 2017-ben. A riport alapján kiderült, hogy a bitcoin sokat vesztett a népszerűségéből az utóbbi időben a magas díjak és lassú tranzakciók miatt.

Egy orosz darkweb user kifejezetten utalt rá, hogy a magas tranzakciós költségek miatt, azért, hogy a “boltot” fenn tudja tartani, új kripopénz után kellett néznie. Az alvilági gazdaságban ugyanis egy átlagos tranzakció 50-300 dollár között mozog, mely nem bírja el a közel ilyen mértékű tranzakciós díjat. Ráadásul itt a gyors tranzakció elengedhetetlen, mivel minnél tovább állnak a felek kapcsolatban, annál nagyobb a lebukás kockázata.

Milyen kriptopénzt használnak a dark weben?

Kriptopénzek a darkneten - XMR, BCH és DASH a topon

Több száz darknetes felhasználó adatait felhasználva kiderült, hogy jelenleg a monero a legkedveltebb kritpopénz az illegális piactéren, de nincs teljes egyetértés a felhasználók között. Bár több, mint 22% a monero mellett tette le a voksát, további 20% használ dasht és 19% ethereumot. A bitcoin használat, mindössze a felhasználók 13%-ára jellemző.

Annak ellenére, hogy a felhasználók szívesebben fizetnének a bitcoinon kívül más kriptopénzben, ez nem feltétlenül érhető el mindenhol. Ugyanis továbbra is a bitcoin jelentkezik 100%-os lefedettséggel a darkneten az elfogadóhelyek körében. Érdekes megjegyezni, hogy amíg az oroszok a litecoint preferálják, az angolul beszélő felhasználók a monerora szavaznak.

Ahogy egyre nagyobb népszerűségnek örvedenek az anonimítást ajánló kriptopénzek, érdemes lesz figyelemmel kísérni a riport eredményeit a jövőben is, hogy lesz-e egy “hivatalos” fizetőeszköz a darkneten.