Jön a CryptoRubel – az orosz nemzeti kriptopénz

Vladimir Putin hivatalosan is bejelentette, hogy Oroszország kibocsájtja a saját nemzeti kriptopénzét CryptoRubel néven. A bejelentés egy zártkörű megbeszélésen történt Moszkvában a helyi hírforrások szerint. A hírt a kommunikációs miniszter Nikolay Nikiforov tette közzé.

 

CryptoRubel – az orosz nemzeti kriptopénz

A hivatalos közlemény alapján az orosz állam által kibocsátott kriptopénzt nem lehet majd bányászni. A kínálat mértékét a hatóság fogja majd szabályozni. A CryptoRubel átváltható lesz bármikor a hagyományos orosz nemzeti pénzre a rubelre.

Orosz nemzeti kriptopénz a CryptoRubel

Azonban amennyiben az orosz nemzeti kriptopénz tulajdonosa nem tudja megmagyarázni, milyen forrásból tett szert a CryptoRubelre, 13 százalékos adót kell majd fizetnie. Ugyanezen 13 százalékos adókulcs alá tartozik majd az árfolyam különbözet, mely a token megvásárlása és eladása közötti árfolyamkülönbözetet jelenti majd.

Nikiforov kommunikáció miniszter így nyilatkozott.
“Határozottan kijelenhetem, hogy egyetlen egy oka van a CryptoRubel elindításának. Ha nem tennénk, akkor két hónapon belül a szomszédjaink tennék meg ugyanezt.”

Ambivalens hozzáállás a kriptopénzekhez

Bár a bejelentés bizonyítékul szolgál arra, hogy Oroszország nyomon követi a kriptogazdaság trendjeit, de nem jelenti a bitcoin vagy más kriptopénzek legalizálását. Putin nem is olyan régen, éppen a múlt héten mondta ki, hogy mindenképpen szigorítani akarja a kriptopénzek szabályozását az országban.

Putin két arcaA CryptoRubel bevezetése azonban ellentmond a korábbi miniszteri nyilatkozatoknak, mely egyre inkább a kriptopénzek elfogadása irányába mutatott az utóbbi hónapokban. Nyáron már az orosz nemzeti bank is kijelentette, hogy tervezik saját nemzeti kriptopénz kibocsátást, akkor még valójában senki nem gondolta, hogy az orosz kriptovaluta bevezetése egyben a bitcoin és az altcoinok tiltását is eredményezi majd.

Az utóbbi hónapok során sorra jöttek a pozitív hírek Oroszországból, mely a kriptogazdaság és a blokklánc technológia elfogadását vetítette előre. Kormányzati emberek kötöttek hosszú távú megállapodást az ethereum alapító Vitalik Buterin alapítványával. Vagy épp a kriptopénz bányászokat várták tárt karokkal a helyi erőművek a felesleges kapacitás értékesítésére.

Ez a lépés a centralizáltság irányába viszi tovább egy alapvetően decentralizáltnak kitalált technológiát és gazdaságot.