Kriptovalutákkal kapcsolatos tevékenységek miatt zárolnak bankszámlákat Venezuelában

A Venezuelában működő bankok 2021 vége óta több mint 75 bankszámlát zároltak kriptovalutákkal kapcsolatos tevékenységek miatt.

A venezuelai bankok a hírek szerint elkezdték figyelni azon ügyfeleik bankszámláit, akiknek kapcsolata van kriptovaluta kereskedelemmel. A Legalrocks, egy az országban működő kriptó és blokklánc fókuszú vállalat bejegyzése szerint több mint 75 olyan esetről tudnak, mikor a helyi privát bankok blokkolták ügyfeleik bankszámláját.

Ana Ojeda, a vállalat vezérigazgatójának elmondása szerint nem tekinthető elfogadható oknak a számlák blokkolása ilyen jellegű tevékenység miatt. Hozzáteszi, hogy amennyiben elegendő jel utal arra, hogy az ilyen tranzakciók során felhasznált pénzeszközök illegális vagy bűncselekményhez kapcsolódnak, az a helyzetet megváltoztatja. Ugyanígy az ország kriptovalutákat ellenőrző szervezete, a Sunacrip által nem engedélyezett kriptotőzsdéken keresztül történő tranzakciók is gyanúsnak tekinthetőek, és vizsgálatot indokolhatnak.

Egyre népszerűbbek a kriptovaluták

A gazdasági válság és a venezuelai bolivar nagymértékű értékvesztése miatt a P2P piacokon történő stabilcoinok kereskedelme egyre népszerűbb a dél-amerikai országban. Gyakori, hogy a helyi lakosok fiat valutában kapott fizetésüket beváltják digitális eszközökre értékmegőrzés céljából. Mikor árukat vagy szolgáltatásokat szeretnének vásárolni, akkor pedig fiat valutára váltják át stabilcoinjaikat.

A kriptovaluták népszerűségét Venezuelában az ENSZ adatai is alátámasztják. Ezek szerint az ország globálisan a harmadik helyen áll a kriptovaluták adaptációját illetően.

„Venezuela már évek óta első helyen van a régió országai között. Itt a kriptovalutákat az infláció és a megtakarítási képesség elvesztése elleni védelemre használják.” – fogalmazott Ojeda.

Szakértők szerint a stabilcoin-alapú P2P piacok olyan jelentőssé és kiterjedté váltak az országban, hogy fontos szerepet fognak játszani az amerikai dollár és a bolivar átváltási árfolyamában is.