Licitháború indult a BlockFi hitelkártyáját használó 87 ezer ügyfelért

A BlockFi kriptokölcsönzési vállalat az FTX körüli káoszra hivatkozva leállította a kiutalásokat, amelynek következtében a Binance és a Curve is színre lépett, hogy magához édesgesse a platformot maga mögött hagyó felhasználókat. A hét elején megkezdődött tehát a licitháború a BlockFi hitelkártyáját használó 87 000 ügyfelért, de vajon a feldúlt felhasználók érdekeltek lesznek még a tőzsdékkel való együttműködésben?

Miután a BlockFi bejelentette, hogy „nem tudja a szokásos módon működtetni az üzletmenetet”, egyre több felhasználó panaszkodott arra, hogy kriptovaluta kártyája is felmondta a szolgálatot. Később e-mailben értesültek arról, hogy a kártyákat felfüggesztették a közelmúltbeli események miatt, ám felszólítottak mindenkit, hogy fizessék ki tartozásaikat. A BlockFi ezután maga is elismerte, hogy mérlegében mintegy 800 millió dolláros lyuk tátong, amiért a legutóbbi hírek szerint a vállalat csődbejelentésre készül. Mindezidáig egyébként cáfolták azokat a pletykákat, miszerint eszközeik számottevő részét az FTX-nél tartanák, ám nemrégiben bevallották, hogy “jelentős kitettségük” van a kriptovaluta tőzsdével szemben.

A Curve, az Ethereum-alapú decentralizált tőzsde (DEX) kriptopénz jutalmakkal kívánja learatni a babérokat, amennyiben sikeresen megszerzi a BlockFi (immár egykori) ügyfélkörét. Nyilatkozatukban ajánlatuk mellett azzal érveltek, hogy „ők nem egy központosított tőzsdék, és nem is érdekük, hogy azzá váljanak”, és „a kriptovaluta kártyát használó ügyfeleiket nem kívánják tőzsdei ügyfelekké alakítani”. Hozzátették továbbá, hogy a történteket figyelembe véve aktívan arra fogják ösztönözni felhasználóikat, hogy a megszerzett jutalmakat saját tárcájukba utalják át, hogy véletlenül se kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe.

A licitháború még javában zajlik, és a végleges döntés elvileg a következő néhány napban várható, ám a Binance egyelőre nem tisztázta álláspontját. A Coinbase egyébként elviekben szintén értintett volt az ügyben, ám később a kriptovaluta tőzsde szóvivője tagadta, hogy tárgyalásokat folytatna a BlockFi kártyaüzletágának megszerzéséért.

Rájár a rúd a BlockFi-ra

A BlockFi nem csak az FTX összeomlását érezte meg közvetlenül az elmúlt egy évben, a vállalatnak ugyanis mérvadó problémákkal kellett szembe néznie Three Arrows Capital kriptovaluta fedezeti alap bedőlésekor, amelyet tavaly júniusban felszámolásra ítéltek. Ha még emlékszünk rá – bár, hogy is felejthetnénk el – mindennek következtében a Celsius és a Voyager is összeomlott. Mindez aláásta a szóban forgó iparágba vetett bizalmat, és a BlockFi havi bevétele az év eleji mintegy 48 millió dollárról augusztusra 15 millió dollárra visszaesett.