Már jobban megéri Bitcoint bányászni, mint Ethereumot

A Bitcoin bányászok a júniusi nettó bevételek tekintetében egy év után először múlták felül az Ethereum bányászokat.

Közel egy év után először fordult elő, hogy a Bitcoin bányászok bevételei meghaladták az Ethereum bányászok jövedelmét, viszont még így is mindkét kriptovaluta bányászata egyre csökkenő haszonkulcsot mutat a mostani medvepiaci helyzet miatt.

Az ETH bányászok egy hónappal ezelőtt még 100 millió dollárral többet kerestek a Bitcoin bányászoknál

A Binance egyik keddi jelentése szerint a múlt hónapban a Bitcoin bányászok 656,47 millió dollárt termeltek. Eközben az ETH bányászok 548,58 millió dollárt hoztak ugyanebben az időszakban, több mint 100 millió dollárral kevesebbet, mint BTC-s társaik. Ez a változás azért is jelentős, mert azon kívül, hogy körülbelül egy éve nem történt ilyen, az Ethereum bányászok egy hónappal korábban még körülbelül 100 millió dollárral előzték meg a Bitcoin bányászokat. Sőt, ez a különbség a május előtti hónapokban még nagyobb volt.

A Binance jelentése alapján a két vezető kriptovaluta bányászainak bevételei között az elmúlt hónapokban egyfajta “csökkenő szakadék” alakult ki. Az Ethereum, amely egykor a legjövedelmezőbb kriptó volt a bányászat szempontjából, alig tudta megtartani pozícióját, miközben a BTC bányászok bevételei egyre jobban megközelítették annak szintjét. Aztán jött a június, és a medvepiacon uralkodó bizonytalanság közepette a Bitcoin bányászata jövedelmezőbb lett, mint az Ethereumé.

Érdemes megemlíteni, hogy a folyamatos árfolyamcsökkenések miatt nem csak a befektetőkre, de a bányászokra is rájár a rúd. A bányászok bevételei ugyanis egyenesen arányosak az általuk bányászott kriptók árfolyamával, ez pedig azt jelenti, hogy a hozamuk jelentősen megcsappant az elmúlt időszakban.

A piacon tapasztalható árfolyamcsökkenések miatt a bányászati tevékenységből származó bevételek – bár a kibányászott érmék száma nem változott – dollárban kifejezve jelentősen csökkentek.

— olvasható a Binance jelentésében.

Nem csak a medvepiac nehezíti meg a bányászok életét

A hozamok csökkenése miatt nagyon sok bányász kénytelen volt eladni a bányászgépét és más bevételi forrást keresni. Többen a hagyományos pénzügyi rendszerben, például a részvénypiacokon próbálnak szerencsét.

A medvepiacon kívül egyébként a bányászoknak több problémával is meg kell küzdeniük. Washingtonban például folyamatosan emelkednek az energiaárak, Kazahsztánban a bányászoknak magas adókkal kell számolniuk, a New York-i bányászok pedig kénytelenek zöld megoldásokhoz folyamodni.