Megemelték a díjakat: értelmét vesztette a szolgáltatás

A kriptovaluta-piacon a bizalom kulcsfontosságú egy szolgáltató esetében. Mivel a központosított platformok körül a média még mindig olyan nagy horderejű botrányoktól zsong, mint az FTX és a Celsius csődje, minden félrekommunikált lépés a felhasználók hűségének csökkenéséhez vezethet.

A közelmúltban a Nexónak sikerült viszonylag sértetlenül lavíroznia a piacon. Most azonban víz alá nyomta a felhasználókat, miután a platform díjai egy email megérkezése után hirtelen megnövekedtek. Az ügyfelek pedig kiakadtak és a dühüket nem tartották magukban.

A Nexo díjai mindenkinél kiverték a biztosítékot

A Nexónak eddig sikerült jól ellavíroznia a viharos kriptovizeken. Túlélte a két másik nagy kriptohitelező platform, a Celsius és a Blockfi 2022-es csődjét. Az évek során felmerülő jogi akadályokat is mindig sikerült kikerülniük. Ez a gondosan kidolgozott idilli kép azonban május 21-én egy pillanat alatt tört össze, amikor a felhasználók a banki átutalási díjak jelentős emelését hirdető emailre ébredtek.

Az új struktúra 5 GBP/5 eurós díjat írt elő az FPS/SEPA kiutalásokért, valamint egy tetemes 25 USD/25 GBP díjat a SWIFT-tranzakciókért. A változás híre bombaként robbant a közösségimédia-platformokon. Több Reddit-felhasználó is úgy nyilatkozott, árulásnak érzi a történteket.

„Gyakorlatilag azután vagy pontosan abban a pillanatban küldték ki az emailt, hogy elindult az új díjszabás” – kommentálta az egyik elégedetlen felhasználó, megismételve az általános véleményt.

Egy másik felhasználó tovább ment, és rávilágított, hogy a Nexo díjai teljesen felemésztik az összes kamatot, amit a pénze után kap a platformon, ezzel pedig értelmét veszti a szolgáltatás. Fel is vetette, hogy legalább a prémium Platinum ügyfelek részére tegyék ingyenessé a kiutalásokat.

Sokan már amiatt kezdtek el aggódni, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, és attól tartanak, hogy további díjemelésekre lehet majd számítani.

Visszaütött a kommunikációs hiányosság

A felhasználók véleménye már-már túlterjed a puszta zúgolódáson. Az X egyik felhasználója kijelentette:

„Ne próbáld meg lecserélni a bankrendszert, ha rosszabb vagy náluk.”

A Nexo azon kísérletét, hogy a pénzügyek bomlasztó erejeként pozicionálja magát, most látszólag saját díjszabási gyakorlatával ássa alá. A legtöbbeknek feltehetőleg nem az 5 eurós utalással van a legtöbbeknek problémája, bár sok kicsi sokra megy alapon ez is többletköltséget jelent a korábbiakhoz képest. Sokkal inkább az, hogy az új díjakra semmi felkészülési időt nem hagyott a kriptohitelező.

A növekvő elégedetlenségre válaszul a Nexo csírájában próbálta elfojtani a hangulatkeltést: állításuk szerint ők egyszerűen csak a fizetésfeldolgozónál – mint harmadik félnél – felmerülő költségeket hárítják át az ügyfeleikre. A cég moderátora továbbá megerősítette a Nexo elkötelezettségét amellett, hogy a tranzakciók elérhetőek és megfizethetőek lesznek. Ez azonban mit sem használt.

Az átláthatóság és az előzetes figyelmeztetések hiánya igen problémás hozzáállásnak tekinthető. A díjemelés híre ráadásul néhány héttel azután érkezett, hogy a közösség hangos éljenzése közepette a Nexo eltörölte a kölcsönök visszafizetési díját.