Mennyi bitcoinnal rendelkeznek az egyes országok?

Több állam, köztük Németország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is jelentős mennyiségű, összesen körülbelül 17,8 milliárd dollárnyi bitcoint tart, derült ki az Arkham kriptoelemző cég adataiból.

Az Egyesült Államok becslések szerint 12 milliárd dollárnyi bitcoinnal rendelkezik, aminek túlnyomó része a Silk Road-ügy után került a kormányhoz. Az elemzésből továbbá kiderült, hogy az Egyesült Királyság körülbelül 3,3 milliárd dollár értékű BTC-t birtokol. Ennek jelentős hányadát szintén a bűnüldözési szervek razziái során szerezték meg. 2021-ben például a Metropolitan Police arról számolt be, hogy egy nyomozás keretében mintegy 180 millió font (akkoriban mintegy 250 millió dollár) értékű kriptopénzt foglalt le. Ami Németországot illeti, az állam kriptotárcájában idén február óta közel 50 000 bitcoin pihent, június 19-én azonban kiutaltak a címről 6500 BTC-t. A német kormány közelmúltbeli tevékenysége a Bitcoin piacán egyébként jelentős eladási nyomást eredményezett, ami az elmúlt 30 nap során a BTC árfolyamának 18%-os visszaesését okozta.

Míg egyesek eladnak, mások jól bevásárolnak

El Salvador kincstárában mintegy 314 millió dollárnyi bitcoin lapul, miután az ország ugyanis elsőként elfogadta a valutát törvényes fizetőeszközként, nagybevásárlásba kezdett. Márciusban például Nayib Bukele elnök az X-en közzétette, hogy az állam több mint 5 000 bitcoint mozgatott egy hideg tárcába 400 millió dollár értékben. Lefoglalt vagyontárgyak helyett az állam stratégiai befektetésként tekint a bitcoinra, és még a piaci ingadozások ellenére is megőrzi állományát. Azonban egy helyi újságíró úgy véli, hogy az állításokkal ellentétben ezek az érmék nem az ország tulajdonát képezik.

Kapcsolódó: Most akkor mennyi bitcoinja is van valójában El Salvadornak?

Az országok eltérő megközelítése a bitcoin kezelésében mindenképpen hatással van a kriptovaluta piacra és a szabályozásokra. Döntéseik mögött különböző gazdasági és politikai megfontolások állnak. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a bűnüldözési akciók során lefoglalt bitcoinok gyakran eladásra kerülnek, hogy a bevétel az állami költségvetést támogassa. Ezzel szemben El Salvador a bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadásával azt reméli, hogy a kriptopénz hosszú távon gazdasági növekedést és pénzügyi stabilitást hoz az ország számára.