Mennyi lehet az XRP árfolyama a közeljövőben?

Figyelemre méltó napokat tudhat maga mögött az XRP, mely piaci kapitalizációja alapján már a világ hatodik legnagyobb kriptovalutája. A kereskedési volumen megugrása és a rali folytatódása felélesztette az altcoin befektetők optimista hangulatát. De vajon képes lehet az XRP valaha is túladni a 10 dolláros árfolyamszinten?

Az XRP kereskedési volumene szeptember 13-án 7,80 milliárd dollár körül alakult (amire egészen 2021. szeptembere óta nem volt példa). Mindeközben az árfolyam egészen a 0,5518 dolláros szintig emelkedett, meglovagolva a befektetői hullámot. Mindez többek között a SEC kontra Ripple per lehetséges kimenetelének tulajdonítható, a 2020. decembere óta tartó jogvita ugyanis lassan a végéhez közeledik, és elképzelhető, hogy az alperes, avagy az XRP tokent kibocsátó vállalat javára fog eldőlni. Arról nem is beszélve, hogy a vállalat a biznisz terén sem panaszkodhat, hiszen nemrégiben partnerségre lépett a Bitso mexikói kriptotőzsdével, és augusztusban felröppentek olyan hírek is, melyek szerint a Ripple felvásárolná a csődbe került Celsius Network eszközeit. Ahogyan pedig a partnerek száma szépen csendben növekszik, a vállalat úgy aratja le a babérjait.

Mit hozhat a jövő a Ripple számára?

Emlékezzünk egy pillanat erejéig vissza 2017-re, amikor a Ripple és a Tokyo-Mitsubishi Bank elköteleződött egymás mellett, aminek köszönhetően az XRP egy rövid időre a második legnagyobb kriptovalutaként tisztelgett. Egy évvel később pedig már azzal került címlapra, hogy a vállalat vezetői a Santander Group nemzetközi banki konglomerátummal fogtak kezet. Végtére is, mindez egyáltalán nem meglepő. A Ripple ugyanis ügyesen kihasználta a gyors tranzakciók iránti igényt és a feltörekvő gazdaságok kiaknázatlan lehetőségeit, majd személyre szabta és a saját javára fordította azokat. Mivel pedig egyre több állam ismeri el a blokklánc technológia előnyeit és fontolgatja a központi banki digitális valuták (CBDC-k) létrehozását, a hagyományos pénzügyi intézmények többsége is igyekszik felvenni a ritmust, ami éppen kapóra jön a Ripple-nek.

Maga az XRP az alacsony belépési költségeinek köszönhetően pedig bőven előnyben van riválisaival szemben. S úgy, mint a korai befektetők esetében, az új belépők számára is vonzó lehet a tény, hogy néhány dollárért akár tíz XRP-t is lehet vásárolni.

A Valuates jóslata szerint a kriptopiac értéke 2030-ra megüti a 4,94 milliárd dollárt, amit a Ripple könnyen javára fordíthat. Az általános elképzelés szerint a RippleNet elfogadottsága növekedni fog, az XRP pedig nagyobb elismertséget fog élvezni. De ne szaladjunk ennyire előre, addig ugyanis még sok víz lefolyik a Dunán. Amennyiben ugyanis a bíróság a SEC javára hozza meg az ítéletet, az kellemetlen jogi precedenst teremthet a szélesebb kriptovaluta szektor számára is. Mindenesetre sokan, köztük Carol Alexander, a Sussexi Egyetem pénzügyi professzora is úgy gondolja, hogy megvan arra az esély, hogy a Ripple sikerrel jár, és akár a SWIFT nemzetközi elektronikus kommunikációs rendszerrel is felveszi a harcot. S nem söpörhetjük a szőnyeg alá azt sem, hogy a vállalat legutóbbi jelentése szerint tőzsdére kíván menni, ami szintén pozitív hatással lehet az XRP árfolyamának alakulására.

XRP árfolyamjóslatok 2025-re és 2030-ra: mi várható?

A Changelly szerint az XRP árfolyama 2022 végére megütheti a 0,47 dollárt, 2025-ben pedig már az 1,47 és az 1,76 dolláros tartományon belül mozoghat. A Finder szakértői ennél magasabbra tették a lécet, és három év multára 3,61, 2030-ra pedig 4,98 dolláros XRP-t jósolnak. Azt viszont meg kell jegyezni, hogy nem minden elemző ért egyet az előbb leírtakkal. Néhányan közülük ugyanis úgy véli, hogy az altcoin még az 1 dolláros küszöböt sem fogja átlépni, és 2025 végére 0,50, 2030-ra pedig mindössze 0,10 dollárt fog érni. Mindenesetre a Nasdaq által közzétett adatok szerint 2025-re átlagosan 3,66 dolláros, 2030-ra pedig 18,39 dolláros XRP-t becsülnek.

Nos, a jóslatok egyáltalán nem immunisak a változó körülményekre, és az új fejleményeknek megfelelően folyamatos frissítésre szorulnak. Hosszú távon tehát mindenképp érdemes górcső alá venni a SEC ellen folytatott per ítéletét, a pénzügyi intézmények érdeklődését, a kriptovaluták tömeges elfogadását és a központi bankok CBDC-k iránti lelkesedését.