Mi áll az ether (ETH) több mint 70%-os erősödése mögött?

December 16-a óta több mint 70%-ot megy a harmadik legnagyobb piaci kapitalizációjú ether (ETH). 83 dollárról egészen 130 dollárig erősödött.

December második hetében rekord számú USD/ETH short pozíció halmozódott fel a határidős ügyleteket kínáló kriptotőzsdéken, mint a BitMex-en vagy a Bitfinexen.

Ahogy az ETH árfolyama a múlt hét elején emelkedésnek indult a bitcoin hirtelen jött ugrása révén, úgy kapott egyre inkább saját erőre és szorította ki a shortolókat a piacról hozzásegítve a további erősödéshez.

Szépnek szép, de…

A 70%-ot meghaladó rali ugyan számottevő, különösen azoknak, akik most szállnak be először, de akik múlt évben egyszer már felértek a csúcsra és nem adták el, azoknak továbbra is egy erős 90%-os értékvesztést jelent az 1448 dolláros rekordról.

A hagyományos piacokon egy 20 százalékos esés a minden idők legmagasabb árfolyamáról már medve piacokat jelent. A kriptovaluták ennél jóval volátilisebbek és egy 40%-os esés se jelenthet egyértelműen medvepiacot, de a 70 – 90% már annál is inkább (a hagyományos piacokon edződtek ilyenkor már temetik az adott instrumentumot). A jelen környezet egyelőre továbbra is az eladói hangulatot jelzi és bár előfordulhatnak rövid hírtelenszerű megugrások, ezt ugyanúgy követheti ugyanakkora visszaesés is. Ez különösen akkor igaz, ha az adott piac nem tud a korrekció idején általában megfigyelhető magas volument fenntartani.

Hsaka kriptovaluta elemző szerint az ETH-et könnyebb shortolni. Szerinte:

“Lényeges különbség van az ETH és a BTC felépítése között. Ha arra fogadsz, hogy a korreláció ugyanaz marad és mindkettő szerkezeti egyensúlyba kerül vissza, akkor az $ETH jobban a shortok felé, míg a BTC a longok felé hajlik,” magyarázta.

A “The Crypto Dog” névre hallgató trader pedig azt részletezte, hogy a BTC a 4000 és 6000 dollár között több ellenállás szintet kell hogy leküzdjön és amíg a vezető valuta nem tör ki e tartományból, addig nem érdemes a piac aljáról beszélni.

4 000$ – 4 500$ fontos ellenállás és hamar beragadhat oda. Az is valószínű, hogy feljebb megy, de nem gondolom hogy 5 400$ fölé, tud menni, és biztos nem 6 300$ fölé.

December második fele rég nem látott korrekcióval örvendeztette meg az ünnepekre készülő kriptósokat és több alt is óriásit ugrott. Az ideális forgatókönyv az lenne, ha piacok innentől beállnának egy fokozatos, de visszafogottabb emelkedésre, ami kitartana egészen január közepéig. Ez így megadhatná az alaphangulatát a következő évnek és akár a bitcoin ETF jóváhagyását, valamint az intézményi befektetők (vagy az elodázott döntések mihamarabbi meghozatalát – lásd Bakkt) nyíltabb részvételét is eredményezhetné.

Fenntartható a momentum?

A 70%-os friss ralit megelőzően a bitcoin cash futott nagyot és 81 dollárról 230 dollárig emelkedett miközben a bitcoin 3200-ról 4000-ig menetelt.

A volumen rég nem látott szinteken és a napi aktivitás a 20 milliárd dollárt is meghaladja. Amíg a bitcoin és ethereum volumene kitart, a kisebb coinok követik a kettő mozgását tovább fűtve a karácsonyi ralit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük