Venezuela: a megoldás megvan, valami mégis a bitcoin útjába áll

  • 14
  •  
  •  
  •  

Hiába szökik történelmi magasságokba az infláció, és hiába lehetnének tökéletes alternatívák a kriptovaluták, Venezuela mégis kitart a bolivár mellett. Az Open Money Initiative (OMI) nevű szervezet most erre a kérdésre keresi a választ. Miért választják az emberek az egyre inflálódó valutát, amikor ott a bitcoin is?

Miért tartanak ki a bolivár mellett Venezuela lakosai?

A kriptoközösség egyértelműen hitt abban, hogy a gazdasági válság mélyén úszó Venezuelában mára már nagymértékben átveszik a kriptovaluták az irányítást a bolivártól. A helyzet azonban koránt sem ezt mutatja.

Az OMI egyik társalapítója és volt venezuelai lakos, Alejandro Machado csapatával most pontosan ezt a kérdést szeretné megérteni. Kutatásuk arra keresi a választ, miként tudnának effektíven segíteni a gazdaságilag teljesen összeomlott dél-amerikai államnak. Na, meg hogy egyáltalán tudnak-e bárhogy segíteni.

Machado így írta le a helyzetet:

Senki nem akarja a bolivárt, de az embereknek szüksége van rá a túléléshez.

Az OMI egy másik társalapítója, Jamaal Montasser 40 résztvevőt interjúvolt meg a kutatás keretében. Ezzel céljuk az volt, hogy jobban megérthessék, pontosan hogyan használják a való életben a bolivárt és a kriptovalutákat a mindennapi emberek.

Venezuela: a megoldás megvan, valami mégis a bitcoin útjába áll

A történetek pedig őszintén lefestik a mai venezuelai valóságot. Az egyik résztvevő azt mesélte el, hogy ha nem a kormány által megszabott áron, bolivárért árulná a kávéját, akkor a nemzeti gárda verné meg. Egy másik nő arról mesélt, hogy ő a határon túl próbált munkát keresni, hazafelé pedig a hajában és a fehérneműjében csempészte vissza az amerikai dollárokat az országba.

Ezek a helyzetek is mutatják, hogy elméleti síkon tényleg működőképes megoldás lehetne a bitcoin és más kriptovaluták Venezuela számára. A valóság ettől mégis messze áll.

Nem fogadnak el elegen bitcoint

Az egyik legnagyobb probléma abból fakad, hogy míg néhány luxuscikkért viszonylag könnyen lehet bitcoinnal fizetni, addig ez nem igaz a mindennapi termékekre. Kenyeret nem lehet kriptovalutáért venni – akkor meg mindegy, hogy autót vehetünk-e érte.

Az OMI egyébként nem csak papíron szeretné megérteni, hogy miért hagyatkoznak még mindig a bolivárra Venezuela lakosai, hanem a gyakorlatban is szeretnék segíteni őket. Jelenleg olyan vállalkozásokkal osztják meg a kutatásuk eredményét, amik specifikusan gazdaságilag nehéz helyzetben lévő országokban szeretnének az embereknek termékeket biztosítani.

Bitcoin Webhosting Izlandon – 100%-ban anonim regisztráció!

Az OMI egyébként nincs egyedül. Jelenleg a Human Rights Foundation és a ZCash Foundation is támogatja munkájukat, számos más kriptoprojekt mellett.

Egy egyéni támogatójuk, a ZCash alapító Zooko Wilcox így nyilatkozott a munkájukról:

Nagyon fontos, hogy a technológiai újításokat és termékötletek, sőt még a gazdasági elméleteket, összehangoljuk a valós emberek életével.

Mert az ötletek szépek papíron, sőt még a képernyőn is. De amíg az nem hoz a gyakorlatban változást az emberek életében, akkor pontosan mennyit is ér a dolog?


  • 14
  •  
  •  
  •  
Crypto.com referral bankkártya MCO Card.png - Ne maradj ki

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.