Bitcoin, a senki földjén

Csütörtökön már 39 000 dollár felett járt a bitcoin árfolyama, amikor Elon Musk ismét lecsapott a Twitterével, kegyetlenül visszaütve azt a 36 ezres ártartományba. Beragadt az árfolyam 30 és 40 ezer dollár közé.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Mielőtt mélyebben bele mennénk, hogy Musk miket művel a kereskedéssel, nem mehetünk el amellett szó nélkül, hogy történtek valóban fontos dolgok is a héten a kriptopénzekkel.

A Guggenheim Partners, a világ egyik legnagyobb alapkezelője 270 milliárd dolláros kezelt vagyonával Bitcoinba kíván befektetni – derült ki az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott jelentésből. Scott Minerd, a Guggenheim informatikai igazgatója azóta többször is nyilatkozott a Bitcoin árfolyamával kapcsolatban. Tavaly kijelentette, hogy az eszköz árfolyama akár 400 000 dollár is lehet az elkövetkező években, két fő jellemzőjeként a ritkaságot és az infláció elleni védelmet említette. Minerd áprilisban módosított korábbi árfolyam jóslatán, és azt állította, hogy a valuta több mint 50%-ot eshet, miután elérte a 62 000 dolláros csúcsot. Akkoriban kevesen figyeltek a figyelmeztetésekre, és a Bitcoin végül májusban egészen 29 000 dollárig zuhant.

Míg néhány kisebb alap viszonylag korán felkarolta a bitcoint és más digitális valutákat, az iparág legnagyobbjai egy ideig kérették magukat. Most viszont a világ legismertebb befektetői is felkarolták a kritpopénzeket, ezzel pedig számos kapu nyílt meg. A PwC új jelentése szerint bár jelenleg a fedezeti alapoknak csak 21%-a fektet digitális eszközökbe, a nagyhalak további egynegyede már idén azt tervezi, hogy belép a kripto ökoszisztémába.

Jó hírt kaptak a napokban az indiai kriptotőzsdék. A világ második legnépesebb országának központi bankja ugyanis pozitív hangvételű közleményt adott ki a kriptobefektetésekkel kapcsolatban, amellyel elsősorban az ezen befektetések banki tájékoztatási gyakorlatával kapcsolatban fogalmaznak meg irányelveket.

A Google majdnem három év korlátozás után végre feloldotta a Google Ads szolgáltatásait használó kriptovaluta tőzsdék tilalmát. A Google augusztusban frissíti pénzügyi termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó irányelveit, hogy tovább pontosítsa a kriptovaluta tőzsdék Google platformon keresztüli reklámozáshoz szükséges összes követelményét.

Budapesten életnagyságú bronzszobrot állítanak a Bitcoin feltaláló, Satoshi Nakamoto tiszteletére. Az elmosódott arc Satoshi ismeretlen személyazonosságát szimbolizálja.

Elon Musk és a piacbefolyásolás

Közel 5%-ot esett a bitcoin, miután Elon Musk rejtélyes tweet üzenetével egy lehetséges szakításra utalhat a Bitcoinnal. Csak a #Bitcoin és egy összetört szív szerepelt Musk tweetjében, amit egy szakítós kép alá rakott. Mivel többet nem osztott meg a témában így csak találgatni lehet, mire gondolt a költő. Eladja a bitcoinjait ő vagy a Tesla? Vagy csak éppen eszébejutott a képről a kriptopénz mélyrepülése az elmúlt hetekben?

Elon Musk tweetjeinek hatása a Bitcoin piacra azt bizonyítja, hogy a tapasztalatlan kereskedők még mindig könnyen befolyásolhatók. Könnyen hathatnak az érzelmeikre, és pánikszerű eladással óriási volatilitásnak teszik ki a kriptovalutát.

A helyzetet pedig csak tetőzi, hogy vannak olyan kereskedési robotok, amik kifejezetten a Twittert pásztázzák hasonló piacbefolyásoló Musk kommentek felfedezése reményében, így könnyen lehet likvidálási hullámot elindítani, ami csak tovább fokozza a pánikot a piacon.

Az utóbbi időben a narratíva is felmerült, hogy Musk szándékosan próbálja manipulálni a piacokat a Tesla érdekében. Felmerült ugyanis, hogy valójában Musk kirohanásai mögött jelentős bennfentes kereskedés áll, hogy így próbálna profitot csinálni a Tesla és a SpaceX cégeinél – bár ez utóbbi azért elég erős feltételezés. Azonban Musk nem csak a bitcoin, hanem a Tesla miatt is több alkalommal összetűzésbe került az amerikai felügyelettel, mert Twitteres kirohanásai nem felelnek meg egy tőzsdén jegyzett cég vezetőjének megnyilvánulásainak.

Annyi biztos, hogy Musk mostanra a kriptovilág egyik legkedveltebb személyiségéből hirtelen lett a legutáltabb ember. Több iparági elemző is kifejtette, mennyire káros, amit Elon művel és emellett a piac egyre érettebbé is válik. Így idővel az emberek teljesen figyelmen kívűl hagyhatják, hogy mit gondol éppen Musk, ami csak a bitcoin és a teljes szektor javára válhat hosszútávon.

Bitcoin a senki földjén

Az intézményi és professzionális befektetőket azonban már most sem nagyon érdekli, mit posztol Musk. Ők nem a pillanatnyi képet nézik, nem tántorodnak el az ilyen apróságok miatt, hogy Musk éppen mivel trollkodik a Twitteren.

Távolabbról nézve az eseményeket az tűnik ki, hogy a bitcoin beragadt a senki földjére – ahogy Anthony Pompliano fogalmazott.

Az árfolyam továbbra sem tud kitörni a 32-40 ezer dollár közötti árfolyam sávból. Amíg nem tud kitörni egyik irányba a bitcoin, addig rengeteg tőke ül a partvonalon arra várva, hogy kiderüljön, merre is halad tovább a trend. Ezt jól mutatja az, hogy jelentős mértékű stabilcoint halmoztak fel a tőzsdéken a befektetők. Ahhoz, hogy kitörjön innen az árfolyam, jelentős volumen növekedésre van szükség. Amíg azonban ez nem jön el, addig hintázik az árfolyam a sávon belül.

Ahhoz, hogy kitörjön innen az árfolyam, jelentős volumen növekedésre van szükség

A határidős kereskedés jelentősen visszaesett a május közepi kivéreztetés során. Egyrészt a nyár amúgy is lagymatag forgalmat szokott hozni a piacokon, erre rakott rá egy lapáttal a május 16-ai árfolyam zuhanás, ami sok kereskedőt söpört ki a piacról.

A határidős kereskedés jelentősen visszaesett a május közepi kivéreztetés során

A hosszútávú befektetők azonban továbbra sem menekülnek a piacról. Sőt, tökéletesen látszik, ahogy egyre nagyobb mértékben szipkázzák el a rövidtávú befektetőktől az érméket. Egy hét alatt +150 ezer darab, a múlt hónapban összesen pedig több, mint 300 ezer darab bitcoinnal növelték a hosszú távú befektetők a vagyonukat.

éppen egy bizonytalan zónában van a bitcoin

Ha végignézzük a múltbeli árfolyam ciklusokat, abból az tűnik ki, hogy éppen egy bizonytalan zónában van a bitcoin. Vagy most indul egy hosszabb medve piac, vagy csak egy rövid mini medve piaci visszahúzásban vagyunk. Mindenesetre a piac törékenységét mutatja, hogy Musk továbbra is milyen módon tudja befolyásolni az árfolyamot akár egy tweetjével.

Az idő fogja eldönteni, valójában merre halad tovább a piac.

Altcoin hírek

Az utóbbi időben számos decentralizált pénzügyi (DeFi) platform több millió dolláros kárt szenvedett a hatalmas horderejű hackertámadások során. Ennek következtében a Binance Smart Chain (BSC) felszólította a decentralizált alkalmazások (későbbiekben: dappok) fejlesztőit, hogy tegyenek lépést a megfelelő biztonság kialakítása érdekében, ugyanis a „BSC lett a hackerek legújabb célpontja”.

Billy Markus, a Dogecoin társalapítója, azt írta a Twitteren, hogy a legtöbb ember, aki kriptót vesz, bolond. Szerinte a kriptovaluta vásárlások 99,99%-a a Greater Fool Theory dinamikája szerint történik, vagyis alapvetően csak abban reménykednek a befektetők, hogy az adott kriptopénz értéke nőni fog. Hozzátette, hogy nem érti, hogyan érhet majd a Dogecoin 1 dollárt, bár azt elfogadja, hogy a kriptovaluta mellett álló közösség most már ténylegesen értéket tulajdonít neki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük