Miért több a Decentraland egy kriptós Minecraftnál?

  • 10
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ezen a héten kitárta kapuit az Ethereumra épülő virtuális játékvilág a Decentraland. Első ránézésre nem tűnik eget rengetőnek a játék, hiszen egyszerű grafikával jelentkezik, a felhasználók egymással együttműködve tudnak játszani és építeni a saját elképzeléseik alapján az alkotásaikat. Valójában ez nem más, mint egy Minecraft másolat.

Amiben mégis teljesen egyedi a játék az az, hogy ez a világ első teljesen decentralizált virtuális világa, ahol a Second Life és a már említett Minecraft elemei keverednek, és ez egy csúcstechnológiával párosul, amely ötvözi a virtuális valóság és a blokklánc jellemzőit.

decentraland

A Decentraland MANA kriptovalutája

A Decentraland a MANA kriptovalutára épül, amelyből 10×10 méteres telkeket (LAND) vásárolhatsz. Az ERC-20 token, a MANA blokklánc hash száma biztosítja, hogy a megszerzett virtuális telkek tulajdonjoga megmásíthatatlan legyen.

A MANA fizetőeszköz által kezdeményezheted a többi felhasználóval az együttműködést, és ez teszi lehetővé, hogy a többi felhasználó által létrehozott élményt átéld. Emellett olyan virtuális ‘anyagi javakat’ is vásárolhatsz általa mint például virtuális kozmetika. A Decentraland ICO során az Ethereum alapú MANA token kibocsátásakor 20.7 millió amerikai dollárt sikerült bevonni rekord idő alatt, mindössze öt perc leforgása alatt. Ezt követően a LAND aukció során, amikor a virtuális telkeket vásárolhatták meg a felhasználók, összesen 161 millió MANA-t költöttek, ami ma körülbelül 8.8 millió dollárt ér.

A telektulajdonosok a saját virtuális földjeiket aztán befektetésként kezelhetik, vagy eladhatják azt, vagy mindezeken felül megalkothatják a saját élményeiket. A hatalmas bulizós penthouse-tól kezdve a mágikus őserdőig minden megalkotható itt, csak az alkotó képzelete tud határt szabni.

Egy teljesen decentralizált világ

Ahelyett, hogy a fejlesztők megtartanák a tokeneket, minden elköltött MANA-t ‘elégetnek’, amivel biztosítják a magas fokú decentralizációt. A Decentraland hivatalos indulása idején, február 20-án egyetlen egy szereplő sem rendelkezik olyan hatalommal, amely képes lenne módosítani az alkalmazás szabályait, megváltoztatni a LAND tartalmát, módosítani a MANA gazdaságtanát, javítani a LAND okos szerződéseit.

A Decentraland valóban egy olyan világ, amely teljes mértékben decentralizált”, emeli ki az alapító Ari Meilich. “Ez azt jelenti, hogy a teljes infrastruktúrát egy közösség működteti, és egy vállalatnak sincs arra hatalma, hogy módosítsa a virtuális világot, vagy megakadályozzon bárkit a játékhoz való csatlakozásban.

Hogy ezt meg tudjuk valósítani, egy DAO-t (Decentralized Autonomous Organization) kellett felállítanunk, amely a teljes irányításért és döntések meghozataláért felel. Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy az a közösség által működtetett világ, amely egy kísérletnek indult, nagy méreteket tudjon ölteni, és ezzel valós hatást tudjunk kifejteni a működésre.

A DAO irányítja a legfontosabb okosszerződéseket, amelyre épül a Decentraland működése. Ide tartozik a LAND szerződés, az Ingóság szerződések, a Piactér, stb. A DAO-n keresztül a játékosoknak lehetőség nyílik arra, hogy szavazzanak egy szabályzat módosításáról, a jövőbeli LAND aukciókról, kijelöljék a nem helyettesíthető token szerződéseket, amely a Világ, az Építő és Piactér részei. A szavazás a Decentraland irányítás interfészén keresztül valósul meg.

A DAO-t támogatja egy Security Advisory Board (SAB), amely garantálja a szerződések biztonságát. A SAB-nak a jogköre, hogy javítsa a hibákat a közösség bevonásával, ők irányítják a közösségen belül indított szavazásokat, stb.

decentraland

A szabadság ára

A DAO működési mód előnyei egyértelműek. Azzal, hogy biztosítják, hogy egy jogi entitás sem tudja irányítani a Decentraland világát, a hatalom a ‘lakosok’ körében van szétosztva. Egy olyan környezetben, ahol a fejlesztő kontrollál és változtat, az általában konfliktust generál a játékosok körében. Nagyon gyakori az olyan eset is, hogy ennek hatására a felhasználók elhagyják a platformot, és a felhasználók száma drasztikusan visszaesik. Azonban a decentralizáció, mint fundamentális pillére ennek a játéknak, nagyon csábító. Különösen azok számára, akik szívéhez különben is közel állnak a decentralizált kriptovaluták. A játékosok úgy érzik, hogy van joguk beleszólni annak a világnak az alakításába, amelyben élnek. Ez nagyon felerősíti a lojalitást és a szenvedélyt.

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

A DAO-nak azonban vannak hátrányai is. Azáltal, hogy folyamatosan a felhasználók gyakorolják a kontrollt, a Decentraland csapata a bizalmat egyszerű emberek kezébe adja. Lehet, hogy pesszimista színezete van, de nem mindig alakultak jól a dolgok akkor, ha az emberek saját magukat dönthettek másokkal kapcsolatban.

Az online térben nem találsz olyan helyet, ahol nincs jelen a rasszizmus, a rombolók és a többi kártevő emberek. A Reddit trollokkal teli üzenőfalai, a League of Legends toxikus chatszobái jó bizonyítékok arra, hogy a gonoszság mindenhol jelen van.

Amíg a Redditen azonban ott van a moderátor, aki törölheti a kommenteket és kitiltja a felhasználót, addig a Decentraland DAO környezete egy szabályok nélküli világot teremt. Itt nincs egy központi autoritás, ami felügyelne, a kalapácsot irányítaná és lesújtana vele.

Az természetesen nem állítható, hogy aljas virtuális szervezetek egyik napról a másikra elárasszák ezt a virtuális világot. A felhasználók beállíthatnak bizonyos szűrőket, így védhetik magukat a nemkívánatos tartalmak ellen, viszont egy szűrő sem nyújt 100%-os védelmet.

Ahogy az internetnek magának is, úgy a nyitottságnak és a szabadságnak is ára van. Így minden egyénnek fel kell magába tenni a kérdést, hogy akarnak-e ilyen körülmények között játszani. Azonban az az ötlet, hogy egy nyitott játékvilág centralizált irányítás nélkül tud működni, nagyszerű lehetőségeket hordoz. A személyek oktatási intézményeket építhetnek, saját gazdaságot működtethetnek , és saját világot teremtethetnek maguknak.

Decentraland a pénz nyelvén

Már most is rengeteg ember hatalmas pénzt keres azzal, hogy a virtuális áruval kereskedik, fejlesztőket, művészeket szerződtet, és egyéb kreatív tartalmakat gyárt,” magyarázza Meilich. „Én most úgy gondolom, hogy a következő öt évben további két-három milliárd ember csatlakozhat a játékhoz. Ez miatt a jelenlegi 140 milliárd dolláros éves piaci érték drasztikusan nőhet.

Meilich saját maga is már több mint egy évtizede az online térben dolgozik. „Ennek az egyik legnagyobb előnye, hogy sem a helyi gazdaság formája vagy mérete nem gátol semmiben. Ha a virtuális gazdaságok továbbfejlődnek, akkor véleményem szerint nagyon sok ember kihasználja azt az előnyt, hogy bárhonnan dolgozhat, és leküzdheti azokat a limitációkat, amiket az offline közösségek jelenleg megszabnak.

A Decentraland jövője

A Decentraland tehát hivatalosan is elindult. Eddig mindössze egy piactér jött létre, amely a LAND-et szolgálja ki. Az elsődleges értékesítés során 30 millió dollárnyi LAND került eladásra, amit aztán további 18 millió dollárnyi másodlagos értékesítés követett. Ha belegondolunk abba, hogy most arról beszélünk,  hogy az emberek pénzt adnak azért, hogy egy játékban virtuális ingatlant vegyenek, akkor valóban megdöbbentőek a számok.

Lehetetlen megmondani, hogy mit hoz a jövő. Így arra sem akarunk előrejelzést adni, hogy mi lesz ennek a vadi új virtuális világnak a sorsa. A dolgok mostani állása szerint a Decentraland legrosszabb esetben egy hihetetlen élmény és tapasztalat lesz, jobb esetben pedig egy forradalmian új paradigmát hozhat.

MANA tokent lehet vásárolni bitcoinért és etherért a Binance-on, dollárért a Bitfinex-en. 1 MANA aktuális árfolyama (2020.02.23) 0.053$.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.