Miközben mindenki a hard forkra koncentrál Észak-Korea bitcoin bányászatba kezdett

Miközben az elmúlt napokban és hetekben forr a hangulat a kriptovilágban a bitcoin blokklánc kettéválása és a SegWit bevezetése miatt, Észak-Korea bitcoin bányászatban kezdett.

Bitcoin bányászat megindult Észak-Koreában

Észak-Korea bitcoin bányászata

Felröppent a hír, hogy valaki Észak-Koreában bitcoin bányászatba fogott. A Recorded Future internetes adatbányász cég nem rég jelentetett meg egy blog bejegyzést az észak-koreai internethasználati szokásokról. Ebben részletezik, hogy május 17-e óta megindult a bitcoin bányászat az országban. Ezelőtt a dátum előtt érzékelhetetlen mennyiségű aktivitás volt mérhető Észak-Koreában.

A bejegyzés szerint:

“Május 17 előtt tulajdonképpen semmilyen aktivitás nem volt mérhető a bitcoinnal kapcsolatos oldalakon. Bitcoin portokat vagy protokollokat nem használt senki ebből a régióból. Május közepén azonban exponenciális emelkedés volt tapasztalható, több száz oldal letöltés volt kimutatható naponta.”

A Wannacry állhat Észak-Korea bitcoin bányászata mögött

A Recorded Future szerint Észak-Korea bitcoin bányászata mögött szövevényes történet áll.

A bitcoin bányászat kezdő időpontját ugyanis összevetik a Wannacry zsarolóvírus kirobbanásával. A vírus májusban pár nap alatt több mint 75000 gépet fertőzött meg világszerte. Az adatok zárolásának feloldásáért bitcoint követelt a kártevő.

Mindemellett Észak-Koreában pont akkor kezdődött meg a bitcoin bányászat, amikor a vírus révén elkezdett befolyni a váltság díj a bitcoin számlákra. Az elmélet szerint a bitcoin bányászatra azért van szükség, hogy fű alatt tisztára moshassák a zsarolásból összegyűjtött bitcoinokat. Így pedig továbbra is titkolhatják a felelősségüket a támadás kapcsán.

A WannaCry forrásaként Észak-Koreát már korábban is többször megnevezeték. A WannaCry zsarolóvírust, mely egy korábbi biztonsági rést használt ki néhány elmélet szerint Észak-Koreában engedték útjára. Azonban erre még nem érkezett konkrét bizonyíték hiteles forrásból.

De ki bányászik Észak-Koreában bitcoint?

Csákányok Észak-KoreábanAz eset azért számít hírértékűnek, mert Észak-Koreában teljesen zárt az internet. A felhasználókat nem engedik fel semmilyen nemzetközi oldalra, csak az ország hatósága által megengedett tartalom fogyasztható a neten. Korábbi források szerint összesen 28 (!) db oldal van regisztrálva Észak-Koreában.

Természetesen megy a találgatás, hogy ki van az észak-koreai bitcoin bányászat hátterében. A Recorded Futures szerint valószínűleg a kormány állhat a bányászat mögött. Figyelembe véve ugyanis, hogy milyen kevés számítógép van az országban ráadásul az IP címek száma is korlátozott, ezért nem valószínű, hogy egy ilyen tevékenységet, melyhez jelentős technikai apparátus szükséges állami ellenőrzésen kívűl folytatnának.

Észak-Korea természetesen nem reagált az ügyben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük