Minden bitcoin bikapiac a bányászok kapitulációjával kezdődött, emeli ki egy elemző

A bányászással kapcsolatos nehézség jó mutatója lehet a bitcoin árfolyam előrejelzésének. Mind a három bikapiac a bitcoin történetében a bányászati nehézséggel kezdődött, ami azt vetíti előre, hogy a piac még nagyon hasíthat ebben az évben, mondja PlanB névre hallgató kriptoelemző.

A bitcoin árfolyam előrejelzése

Annak ellenére, hogy a bitcoin piac nagyon nagy volatilitással működik, a kriptopiac ciklusokban mérhető. A kriptoelemzők nagyon sokféle eszközt és faktort használnak annak előrejelzésére, hogy milyen hosszú ideig tart egy ciklus, és mennyi különböző faktor mozgatja meg a piacot.

A mozgóátlag módszer az egyik legkedveltebb az elemzők körében, ugyanis ez a módszer elég jó előre tudja vetíteni a nagyobb árkitöréseket. Azonban most egy elemző, PlanB egy új dolgot talált ki, amely talán még pontosabban meg tudja határozni a bitcoin árfolyammozgásokat.

Egy Twitter bejegyzésében az elemző elmagyarázta, hogy az elmúlt három nagyobb Bitcoin ‘bikaroham’ akkor kezdődött, amikor bányászati nehézség elérte a mélypontját.

Minden egyes ATH után a BTC árfolyam csökken, és a bányászat már nem nyereséges. A bányászok lekapcsolják a bányászgépeket (kapitulálnak), a hashráta is csökken, és a nehézség lefelé tart, addig amíg a bányászok újra jövedelmezőek nem lesznek, és a nehézség újra nem növekedik. Ha a nehézség eléri a mélypontot (100%), kezdődik a bikapiac.
PlanB @100trillionUSD

Az elemző elmagyarázta, hogy a bitcoin ára jelentősen csökkent minden alkalommal, amikor a bányászati nehézség elérte a tetőfokot, és fokozatosan esett az ára, amíg a bányászok veszteségesen el nem kezdtek működni. Ha a bitcoin ára növekszik, a verseny erősödik, sok bányász nem tudja a hardvereit működtetni, így kénytelen kapitulálni.

A jövedelmező bányászás a BTC árfolyamát felfelé tolja

Ahogy a bányászok kiszállnak a hálózatból, a hashráta is csökken. A hashráta esését mindig egy kiigazítás követi a bányászati nehézségben.

Az elmúlt 10 évben minden egyes alkalommal, amikor a nehézség elérte a mélypontot, egy bitcoin bikapiac kezdődött. A Twitteren megosztott diagram azt mutatja, hogy a mélypontokat korábban 2012. elején, 2015. második negyedévében érték el, a következő pedig 2019. év végén lesz.

A diagram azt is jól megmutatja, hogy az esés 3-4 évente következett be, azaz körülbelül 20.000 blokk kibányászása után.

Habár semmi sem garantálja, hogy a piaci ciklus most is bekövetkezik az előző kettőhöz hasonlóan, de ha megvalósul a bitcoin új árfolyamcsúcsokat érhet el.

A BTC ára tavaly év végén 3.500 dollár környékén tanyázott, amikor a BTC bányászat nehézsége elérte a 100%-ot. Ez azt jelenti, hogy az árfolyam elérheti a következő években a 35.000 és 75.000 dollár közötti tartományt is.

Plan B elemzését egy másik felhasználó konzervatív becslésnek minősítette. Az elmúlt két alkalommal a bányászok kapitulációja után az árfolyam 100-szorosára emelkedett, így jöhet ki a 35.000 dolláros ár is.

Más elemzők a szektorban azonban ezeket félrevezetőnek tartják. Szerintük ugyanis a bányászási nehézség nem előremutató, hanem inkább követő mutató. Azaz a BTC árfolyam változásához igazodik a bányászási nehézség is, nem pedig fordítva. A kettő nagyon korrelál egymáshoz, de PlanB ok-okozati értelmezése megkérdőjelezhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük