Az év eleji visszaesés után visszatértek a privátcoinok

A legnépszerűbb privátcoin, a Monero (XMR) az utóbbi időszakban jelentős emelkedésnek örülhetett azokután, hogy február folyamán az érme még lejtmenetben volt. Az elmúlt négy hét alatt az XMR 35%-kal nőtt, és ezzel több top kriptovalutát, köztük a BTC-t és az ETH-t is felül tudta múlni.

Az XMR árfolyamának növekedése azután következett be, hogy számos európai országban felszámolták a botnetes bányászatot, és az egyik vezető vállalat, a 2Miners leállította működését, abbahagyva ezzel a Monero bányászatát. A 2Miners június 10-én bejelentette a döntését, ami csökkenthette a kínálatot és növelhette a token iránti keresletet is. Ezzel ellentétben még az év elején az árfolyama meredeken zuhant, február elején több mint 35%-kal 90 dollárig esett vissza.

Az XMR árfolyama az elmúlt egy hónapban. Forrás: CoinMarketCap.

A februári lejtmenet azt követően következett be, hogy a Binance törölte a tokent a kriptotőzsdéről, arra hivatkozva, hogy az nem felel meg a tőzsdei szabványoknak. A vállalat február 20-án vette le platformjáról a privátcoint. A törlés egy olyan időszakban történt, mikor a kriptotőzsde a szabályozó hatóságok kedvében szeretett volna járni, mivel a Monero tranzakciókat lenyomozhatatlanná tevő, adatvédelemre összpontosító jellemzői miatt egyre inkább a hatóságok célkeresztjébe kerül.

Ennek ellenére nőtt a Monero árfolyama, és az előző héten hacsak rövid időre is, de elérte a 180 dollárt. A CoinMarketCap adatai szerint az érme árfolyama a cikk írásának időpontjában 168 dollár körül mozog.

Az XMR árfolyamának közelmúltbeli emelkedése részben a botnetes bányászat visszaszorításának tudható be. A botnetes bányászat egy olyan káros tevékenység amelyben a kiberbűnözők veszélyeztetett számítógépes hálózatokat használnak kriptovauták bányászatára. A módszer már régóta előnyben részesíti az XMR-t, mivel a robusztus adatvédelmi funkciók megnehezítik a rendőrség számára a jogellenesen szerzett eszközök nyomon követését.