Nagyott ugrott a Monero és a Zcash privátcoinok árfolyama az erős kereslet miatt

A Monero, a Zcash és a Secret privátcoinok tokenjei az elmúlt 24 órában hatalmasat erősödtek. A teljes kriptopiac a keddi támaszszintekről felpattant, és több mint 6%-kal növekedett a teljes piaci kapitalizáció. Az emelkedés a privátcoinok esetében az elmúlt hónapok legnagyobbjai közé tartozik.

A Monero XMR token több mint 25%-ot erősödött az elmúlt 24 órában. A Binance tőzsdén egészen 277 dollárig szökött az árfolyam, aztán visszaesett 200 dollár alá. A Zcash ZEC és a Secret SCRT 16%-ot emelkedett ugyanebben az időszakban, és január vége óta nem látott szinteket ért el mind a két token.

XMR árfolyam

Az árdiagram-elemzés szerint az XMR a 180 dolláros támaszszintig eshet vissza, míg a ZEC és az SCRT a jelenlegi 137 és 5 dolláros árról 129 és 4,20 dollárra eshet, azokon a szinteken vannak a támaszpontok.

Egyes elemzők szerint a felhasználók tárcacímeinek és személyazonosságának elrejtése szerepet játszhat a privátcoinok iránti befektetői kereslet növekedésében.

“A kriptohasználók nagy része még mindig úgy véli, hogy a privátcoinok tudják csak biztosítani a blokklánc tranzakciók alaptételeit. Miszerint elrejtik a felhasználó személyazonosságát és a tranzakciók részleteit,” – írta Alexander Mamasidikov, a MinePlex kriptobank társalapítója. “A privátcoinoknak olyan inherens tulajdonságaik és felhasználási eseteik vannak, amelyek sok befektető szerint is tovább fogják növelni a keresletet irántuk az egész piacon” – mondta.

A Monero és a Zcash – a Bitcoinnal vagy az Etherrel ellentétben – olyan kriptográfiai eljárást alkalmaz, amely biztosítja, hogy a tranzakciók nem kapcsolhatók a tárcák tulajdonosához. Egyúttal nyomon követhetetlenné teszi azokat.
Ez a megoldás a jelenlegi környezetben nagyon hasznos lehet egyes felhasználók számára. Ugyanis a Coinbase és néhány hasonlóan nagy tőzsde csak vasárnap több mint 25 000, tiltott tevékenységhez kapcsolódó kriptocímet blokkolt.

Nagy a kereslet a privátcoinok iránt

A kriptotőzsdékre most nagy nyomás nehezedik az Oroszországhoz kötődő kriptoaktivitás ellenőrzése miatt. Különösen azóta lett ez érzékeny téma, miután az ország az ukrajnai inváziót követően nyugati országok által kiszabott szankciók tömkelegével néz szembe. A szankciók közé tartozik az orosz vállalkozások és szervezetek finanszírozásának blokkolása, valamint az orosz termékek és áruk vásárlásának elkerülése.

Az privátcoinok iránt az elmúlt években csökkent a befektetők érdeklődése, ugyanis a kriptokörökben a narratívák a személyes adatok védelméről inkább a decentralizált pénzügyek (DeFi) és a nem-helyettesíthető tokenek (NFT-k) felé mozdultak el.

A Layer-1 megoldások, vagyis az alap blokkláncok, mint a Terra, a Cosmos és az Avalanche a befektetők nagy kedvencei voltak a skálázhatóság, a sebesség és a megfizethetőség miatt, amelyet a felhasználóik számára biztosítanak. Az elmúlt két évben az ő tokenjeik a legnagyobb nyereséget hozó kriptók közé tartoztak.

De az ukrajnai háború és az ebből fakadó szankciók egyesek szerint visszairányíthatják a figyelem egy részét a privátcoinok felé.

Mivel néhány kriptotőzsde bejelentette, hogy nagyszámú kriptotárcát blokkol, sok felhasználó, akinek általában nincs mit rejtegetnie vagy félnie bárkitől is, ennek ellenére szeretné megvédeni a vagyonát” – magyarázta Alexander Tkachenko, a VNX alapítója. “Turbulens időkben az olyan biztonsági eszközök, mint a fizikai arany és a privátcoinok nagy tőkebeáramlást kapnak“.

Az arany árfolyama is szerdán megközelítette a 2000 dolláros szintet, amelyet utoljára 2020 szeptemberében ért el. Az árfolyam emelkedés úgy általánosságban a fémek és nyersanyagok szélesebb körű felfutása közepette történt. A nikkel is kedd reggel 101 000 dollárra ugrott, míg a Brent olaj közel 140 dollárt ért el hordónként.