Nigériában 60%-os felárral kereskednek a Bitcoinnal az ATM korlátozások miatt

A Bitcoin helyi árfolyama Nigériában az egekbe szökött, és a helyi valutában, a naira-ban kifejezve 38 000 dollárnak felel meg.

A Bitcoin árfolyama Nigériában jóval a világpiaci árszintek fölé emelkedett, miközben a központi bank folyamatos erőfeszítéseket tesz azért, hogy állampolgárait a digitalizált készpénz használatára kényszerítse. A cikk írásakor 1 BTC ára a nigériai kriptotőzsdén, a NairaEX-en 17,8 millió naira, ami 38 792 dollárnak felel meg. Ez több mint 60%-os prémium a Bitcoin jelenlegi piaci árához képest, ami a cikk írásakor 22 700 dollár körül van.

A nigériai központi bank továbbra is korlátozza a készpénzfelvételt az ATM-ekből a készpénzmentes társadalomra való áttérés felgyorsítására tett erőfeszítések közepette. A hónap elején ugyanis a központi bank egy decemberi bejelentést követően korlátozást vezetett be a készpénzfelvételre. Január 9-től a polgárok naponta legfeljebb 20 000 naira (kb. 43,50 dollár) vehetnek fel az automatákból.

Nigéria Bitcoin felár

A lépés néhány nappal azelőtt történt, hogy az új naira bankjegyek kerültek forgalomba az infláció és a pénzmosás visszaszorítása céljából. A központi bank január 24-ig adott határidőt a nigériaiaknak arra, hogy a régi, nagyobb címletű bankjegyeiket az új valutára cseréljék.

Ennek hatására hosszú sorok kígyóztak minden bankfiókban. Nagyon sok panasz érkezett a hatóságokhoz minden részről, hogy nem volt elég idő a cserére. A központi bank most február 10-ig meghosszabbította ezt a határidőt – jelentette a BBC január 29-én.

Nagy újításokat vezet be Nigéria

Nem ez az első alkalom azonban, hogy a Bitcoin felár megugrott Nigériában. A központi bank 2021. februárjában megtiltotta a szabályozott pénzintézeteknek, hogy bármiféle szolgáltatást nyújtsanak kriptotőzsdéknek az országban, ami 36%-ra tornázta fel a Bitcoin felárat.

A Bitcoin iránti közelmúltbeli hatalmasra nőtt érdeklődés azt is eredményezte, hogy a Google Trends szerint Nigéria lett a világ vezető országa, ahol a legtöbben kerestek rá a Bitcoinra az interneten.

Nigéria ATM korlátozás

Szinén friss hír az országban zajló fejleményekről, hogy január 26-án a Reuters arról számolt be, hogy a nigériai központi bank saját belföldi kártyarendszert indított, hogy versenyre keljen a külföldi kártyatársaságokkal, mint a Mastercard és a Visa. Az “AfriGo” kártyarendszer célja az, hogy a nigériaiak jobban hozzáférjenek a bankkártya-szolgáltatásokhoz, és megkerüljék a gyakran drága külföldi kártyadíjakat és átváltási költségeket.