Nő a blokklánc szakemberek iránti igény, az egyetemek szakirányú képzéseket indítanak

Folyamatosan nő a blokklánc és kriptovaluta szakemberek iránti kereslet. A felsőoktatási intézmények próbálnak alkalmazkodni a piaci igényekhez, így egyre több blokklánc fejlesztő és elemző képzést kínálnak az egyetemek.

A blokklánc és kriptovaluta szektorban óriási a kereslet a képzett szakemberek iránt. Egyre több vállalat keres szakképzett dolgozókat, amihez persze az oktatási rendszernek is alkalmazkodnia kell. A cégek igényeinek kielégítése érdekében az egyetemek és más oktatási intézmények különböző tanfolyamokat, specializációt, illetve mesterképzést is indítanak blokklánc témában.

A COVID-19 világjárvány megmutatta a gazdaság és ipar gyenge pontjait. Míg egyes szektorok a csőd szélére kerültek, a blokklánc ipar exponenciálisan fejlődött. Sok országban a blokkláncra úgy gondolnak enyhe túlzással, mint a gazdaság megmentőjére, ahol az ellátási lánc akadozására, a munkaerőpiaci problémák megoldására használnák az innovatív technológiát.

Kína egy kiváló példa erre, hiszen a koronavírus járvány lecsendesedése után nagyobb sebességre kapcsolt, és elképesztő fejlesztésekbe kezdett a blokklánc iparban. Blokklánc fórumokat gründolnak, elindította a nemzeti blokklánc hálózatát és a digitális jüan tesztprogramját. Ezen felül blokklánc alapú e-kormányzati platformot adott ki és létrehozott egy olyan blokklánc befektetési alapot, mely a blokklánc szektor kutatási és fejlesztési projektjeit támogatja. Kína hivatalosan is elismerte a blokklánc szaktudást igénylő mérnöki és gazdasági állásokat, és felvette azokat a munkaerőpiac hivatalos pozícióinak listájára. Tehát a blokklánc és elosztott főkönyvi technológia (DLT) fejlesztő, a DLT elemző vagy a blokklánc mérnök állások hivatalossá váltak az ázsiai országban.

Blokklánc a felsőoktatásban

A szakértők iránti magas keresletre reagálva számos egyetem vette fontolóra azt, hogy speciális képzést indít. 2019-ben a világ legjobb egyetemeinek 42%-a rendelkezett blokklánc kurzussal.

A British Columbia Egyetemen (UBC) például már egy teljes kutatóegység működik, amely a blokkláncra összpontosít és egyetemistáknak, illetve már végzett hallgatóknak kínál blokklánc technológiával kapcsolatos képzéseket. Az Egyesült Államokban a Cornell a világ egyik legelismertebb blokklánc és kriptovaluta képzését kínálta tavaly.

A York University, University of Continuing Studies is ilyen kurzusokat vezet be hamarosan. 2020. május 29-én bejelentette, hogy két egyetemi szintű blokklánc képzést indít az elkövetkező szemeszterben. Az egyetem szeptemberben blokklánc fejlesztő kurzust kínál, valamint posztgraduális back-end és blokklánc fejlesztő képzést.

Dél-Korea is igyekszik az élen járni a blokklánc oktatást illetően. A Suseong University nemrég bejelentette, hogy megalapítja a blokklánc kampuszát. Az egyetem már számos blokklánccal és mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalkozással kötött együttműködési megállapodást, így a képzés befejeztével az egyetem összekapcsolja a végzős diákokat az iparral.

Magyarországon az Edutus Egyetem kínál jelenleg két féléves általános blokklánc szakember képzést, amelyre már diplomás gazdasági, pénzügyi, jogi, informatikai, mérnök végzettséggel rendelkező érdeklődők jelentkezhetnek.

Míg korábban a blokklánc fekete báránynak számított mind az álláskeresők, mind pedig az egyetemek között, ma már igazi sláger kurzusnak minősül. Az iparnak egyre több kvalifikált emberre van szüksége, amihez elengedhetetlen a megfelelő képzés és az állandó szakember utánpótlás. A koronavírus járvány egyértelműen megmutatta azt, hogy a blokklánc nélkülözhetetlen a mai társadalmi, gazdasági és politikai problémák kezelésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük