Nyakon csípték Ukrajnában a 21 millió jelszót lopó hackert

A Sanix álnév alatt tevékenykedő hackert Ukrajna kárpátmelléki Ivano-frankivszki területen lévő otthonában fogták el. Az ország történetének legnagyobb hacker akcióit hajtotta végre.

A hackert az ukrán biztonsági szolgálat fogta el és a gyanú szerint 21 millió egyedi jelszót, 773 millió e-mail címet, kriptókat és más adatokat értékesített különböző online fórumokon.

Az e-mail címek és jelszavak mellett PIN-kódokhoz, kriptopénz tárcákhoz, PayPal fiókokhoz és meghackelt számítógépekhez is hozzáférése volt, amiket további botnet és DDoS támadásokra használt.

A hatóság 2 terabájtnyi lopott információt, telefonokat és készpénzt foglalt le (képen).

A biztonsági szolgált közleménye szerint a lefoglalásokra és a hacker elkapására egy tipp után került sor, amiben az állt, hogy Sanix valószínűsíthetően az Ivano-Frankivszk régióban él.

Az első adatlopásokat 2019. januárban követte el, akkor több portál is 87 gigabájtnyi lopott adatbázisról tudósított, amit a hacker 2000 kisebb adatcsomagból rakott össze. Ezután kezdte el árulni a lopott információkat Oxa álnevű hacker társával közösen. A lopott adatokat meglehetősen olcsóm, mindössze 45$ – 65$ dollárért árulta.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük