Nyomozás indult egy máltai ügyvéd ellen, aki bitcoint utalt az újságírónő állítólagos gyilkosának

Egy ismert máltai ügyvéd ellen nyomoznak az amerikai és a máltai hatóságok. A gyanú szerint bitcoint küldött Yorgen Fenech-nek, akit Daphne Galizi újságírónő meggyilkolásával gyanúsítanak. Az átküldött kriptókat állítólag lőfegyver vásárlására használták a darkweben.

Fenech ellen jelenleg Máltán folyik eljárás Daphne Caruana Galizia újságíró állítólagos meggyilkolása miatt. A nőt egy autóbomba támadásban ölték meg 2017-ben.

A máltai hatóságok tavaly amerikai segítséget kértek a Fenech által Bitcoin tranzakcióval bonyolított illegális fegyvervásárlással kapcsolatos nyomozásban. Az amerikai hatóságok szeptember 21-én nyújtottak be kérelmet egy delaware-i szövetségi bírósághoz, hogy vizsgálják ki azokat a kriptotranzakciókat, amelyeket vélhetően Aron Mifsud Bonnici ügyvéd a Poloniex és a Coinbase kriptotőzsdéken keresztül hajtott végre.

“… A máltai hatóságok szerint 2018. november 25-én Fenech egy Glock lőfegyver és egy Scorpion CZ automata géppuska vásárlása iránt érdeklődött 0,9 bitcoinért. Ugyanezen a napon egy másik magánszemély, Aron Mifsud Bonnici a Coinbase és Poloniex számláiról 1 Bitcoint küldött Fenechnek, amelyből 0,9 bitcoint Fenech aztán a fegyverek megvásárlására használt fel” – áll a nyomozati anyagban. “Az egyik tranzakció 0,46221 Bitcoin összegű volt, amelyet Mifsud Bonnici aznap Fenechnek küldött a Coinbase számlájáról. Továbbá 2017. december 13-án Mifsud Bonnici 1,3999 Bitcoin összegű tranzakciót küldött a Poloniex platformon vezetett számlájáról egy Bitcoin tárca címére.”

 

A máltai ügyvéd bitcoint küldött a feltételezett gyilkosnak

Caruana Galizia Málta legismertebb oknyomozó újságírója volt 2017. október 16-i meggyilkolásáig. Az újságírónő Joseph Muscat munkáspárti politikus kormányának korrupt üzletét vizsgálta az Electrogas tulajdonában lévő gáztüzelésű erőmű ügyében. Ennek a vállalatnak Yorgen Fenech volt az egyik fő részvényese.

Az üzletet korrupció és kenőpénzek árnyékolták be Fenech és Konrad Mizzi energiaügyi miniszter, valamint a miniszterelnök kabinetfőnöke, Keith Schembri között. Mindketten panamai cégeket hoztak létre, amelyeken keresztül állítólag kenőpénzeket kaptak az Electrogas üzletből.

Joseph Muscat 2020. januárjában lemondott miniszterelnöki tisztségéről, miután kiderült, hogy ő és kabinetfőnöke nagyon szoros kapcsolatban állt a gyilkossággal gyanúsított Yorgen Fenech-csel, és még letartóztatása előtt is közös üzleti ügyeket bonyolítottak.