Ők a világ 25 legfiatalabb milliárdosai a Forbes toplistája szerint

Megjelent a Forbes magazin legújabb kiadása, melyben az Y generáció, avagy az 1981 és 1996 között született 25 dollármilliárdost sorakoztatják fel. Megtudhattuk, személyenként pontosan mekkora összegű nettó vagyonnal rendelkeznek, honnan ered bevételük, mi a nemzetiségük, valamint életkorukat is.

Világszerte 2755 milliárdos él, akik nettó vagyona összességében meghaladja a 13 billió dollárt. Az Y generáció globálisan az összes milliárdos 3,8%-át képviseli, a nemzedék együttes nettó vagyona pedig 573,1 milliárd dollár.

Az Y generáció 25 dollármilliárdosa

A lista szerint az Y generáció legidősebb tagjai az idén töltik be a 40-et, a legfiatalabbak pedig éppen csak egy-két évvel ezelőtt lettek 25 évesek. Ezen korosztály milliárdosai tehát lényegében a legfiatalabb milliárdosok a világon a Z generációba tartozó, kínai nemzetiségű, 24 éves Wang Zelong, valamint a német származású, 18 éves Kevin David Lehnmann után.

A felsorolt milliárdosok többsége, pontosabban 33 fő az Egyesült Államokban él, nevük többnyire különféle technológiai vállalatokhoz – Snapchat, Airbnb, Facebook – kapcsolódik. Ugyanakkor vannak közöttük hatalmas családi vagyon örökösei is, mint például Lukas Walton, aki Sam Walton, a Walmart alapítójának unokája.

Kína mindössze 23 Y generációs milliárdossal büszkélkedhet. Közülük kiemelkedik a 39 éves Kate Wang, a Relx alapítója, aki mintegy három évvel ezelőtt indította el e-cigaretta és vape árusításával foglalkozó vállalatát, de máris 5 milliárd nettó vagyonnal került fel a listára.

Kapóra jött 2020

A milliárdosok összesített nettó vagyona a 2020-as évhez képest 8 billió dollárral nőtt. A vagyonosok 86 százaléka egy év alatt még gazdagabb lett, ráadásul az idei évben mintegy 493 új taggal bővült a lista. Az Y generáció sem panaszkodhat hiszen, mint kiderült,

  • Mark Zuckerberg 35 milliárd dollárral,
  • Zhang Yiming 19,4 milliárd dollárral,
  • Yang Huiyan 9,3 milliárd dollárral,
  • Dustin Moskovitz 8,5 milliárd dollárral,
  • Su Hua 14,9 milliárd dollárral lett gazdagabb.

A 25 dollármilliárdos vagyona tehát vagy nőtt, vagy éppen stagnált, azaz semmit sem változott. Kivételt képez Lukas Walton, akinek nettó vagyona egy év leforgása alatt csaknem 3 milliárd dollárral csökkent.

Mekkora az Y generáció befolyása?

Míg világszerte körülbelül 106 Y generációs milliárdost tartanak számon, együttes nettó vagyonuk csak a töredéke az összes milliárdos vagyonának. Tehát feltehetjük a kérdést, vajon mekkora gazdasági erővel és befolyással bír a nemzedék.

A Generational Power Index megállapította, hogy az Y generáció az Egyesült Államok gazdasági erejének 9,6% -át és az az amerikai üzletvezetők 7% -át teszi ki. Kiderült, hogy a nemzedék 73 milliárd dolláros részvénytulajdonnal rendelkezik, a kisvállalkozások vezetőinek 13% -át képviselik, valamint ők teszik ki az amerikai milliárdosok vagyonának 7% -át. Becslések szerint globálisan 1,8 milliárd Y generációs él, ehhez képest viszont, a dollármilliárdosok száma elenyésző. Ugyanakkor tekintettel arra, hogy sokan még csak a karrierjük elején tartanak, csak idők kérdése, hogy még több Y generációs milliárdos kerüljön fel a Forbes listájára.