Így zárták az évet a dollármilliárdosok világszerte 2020-ban

Nagyon kemény év volt 2020, amit egyértelműen a koronavírus járvány uralt. Közel egy év alatt több mint 1.6 millió ember vesztette életét világszerte a koronavírushoz kapcsolódó betegségben, és szinten mindenhol nagyon kemény lezárásokkal tudták csak valahogy megfékezni a vírus terjedését. Ez sok helyen elbocsátásokkal, növekvő munkanélküliséggel és gazdasági visszaeséssel járt. A dollármilliárdosok azonban köszönték szépen, jól megvoltak. A világ 2200+ dollármilliárdosának több mint 60%-a növelni tudta a vagyonát a tavalyi évben, csak 36%-uknak csökkent a vagyona. A top 5 győztes vagyona 310.5 milliárd dollárral nőtt.

A gyarapodás tehát igencsak masszív volt, míg a leggazdagabbak veszteségei sokkal kisebbek. A mexikói telekom mogul Carlos Slim és a kaszinómágnás Sheldon Adelson vesztették a legtöbbet, fejenként 5-5 milliárddal csökkent a vagyonuk. De az öt legnagyobb veszteség míg így sem érte el a 24 milliárd dollárt.

Nézzük akkor a listát.

Dollármilliárdos győztesek:

Elon Musk története

Elon Musk

Ország: USA
Nyereség: $110.3 milliárd
Vagyon mérete: $136.9 milliárd

2020 egyértelműen Elon Musk éve volt. Mióta statisztikát vezetnek róla, az ő vagyona gyarapodott egy év alatt a legtöbbet. Miután a Tesla csillagászati mértékű piaci teljesítményt ért el tavaly, így ez a teljesítményhez kötött kompenzációs csomagjában is megmutatkozott. A 12 nagyobb részből álló csomag 4 részét kapta meg tavaly Musk. Május óta a kapott részvényopciók értéke meghaladta a 27.5 milliárd dollárt. Elon Musk ‘mellékprojektje’, a SpaceX is szép évet hozott össze. Májusban az űrcég lőtte ki az első amerikai rakétát az űrbe emberrel a fedélzetén 2011 óta. Novemberben pedig megkapta az engedélyt a NASA-tól, hogy űrhajósokat szállítson a ISS – Nemzetközi Űrállomásra. December sikeresen le is bonyolították az első expedíciót. A becslések szerint Musk részesedése a SpaceX-ben körülbelül 20 milliárd dollárt ér.

Jeff Bezos Amazon

Jeff Bezos

Ország: USA
Nyereség: $67.5 milliárd
Nettó vagyon: $182.2 milliárd

Ma Bezos a világ leggazdagabb embere. Részesedése az Amazonban 11.1%, és a vállalat teljes piaci kapitalizációja több mint 1.5 billió dollár. A megaméretű online kiskereskedelmi lánc elképesztő méretű forgalmat bonyolított le a pandémia idején, ugyanis míg a legtöbb üzletet be kellett zárni, addig az e-commerce óriás üzlete virágzott. Habár a korábbi években Bezos nem volt híres a karitatív tevékenységéről, tavaly ebben is előrelépett. Februárban 10 milliárd dollár értékű elkötelezettséget tett a klímaváltozás elleni harcra, novemberben pedig 800 millió dollárt adományozott környezetvédelmi szervezeteknek. Bezos előző felesége MacKenzie Scott (vagyona körülbelül 59 milliárd dollárt ér) szintén nagyon komoly filantróf tevékenységet folytat, 5.8 milliárd értékben adományozott nonprofit szervezeteknek és jótékonysági alapítványoknak.

Zhong Shanshan

Ország: Kína
Nyereség: $60.5 milliárd
Nettó vagyon: $62.5 milliárd

Zhong hatalmasat ugrott felfelé a milliárdosok listáján, ugyanis két sikeres részvénykibocsátása is volt vállalatainak tavaly. Zhong a Nongfu Spring, egy ásványvíz vállalat alapítója és elnöke, amely körülbelül 20%-os piaci részesedéssel rendelkezik Kínában a palackozott vizek piacán. A vállalat részvényeit szeptemberben 2.77 dollár áron bocsátották ki, és december 11-re a részvények árfolyama már megduplázódott. Őhozzá tartozik a Beijing Wantai Biological Pharmacy vakcinagyártó vállalat is, amelyet áprilisban vezettek be a tőzsdére. A vállalat egy orrspray vakcinát is kifejlesztett a koronavírus ellen, amely a tesztelés második fázisában tartott még novemberben. Decemberben a Wantai részvényeivel a kibocsátási ár 15-szörösén kereskedtek.

gilbert

Dan Gilbert

Ország: USA
Nyereség: $37.1 milliárd
Nettó vagyon: $43.9 milliárd

Gilbert az alapítója az online jelzáloghitelező vállalatnak, a Quicken Loans-nak, amely szintén 2020-ban lépett be a részvénypiacra. A Quicken Loans anyavállalatát, a Rocket Companies-et szintén tavaly augusztusban vezették be a tőzsdére. Gilbert részesedése a Rocket Companies-ban 95%-os, amely több mint 41 milliárd dollárt ért a december 11-i piaczáráskor. Ez azt jelenti, hogy Gilbert vagyona hatszor nagyobb mint 2020 elején. Gilbert az egyik legvagyonosabb sportcsapat tulajdonos az Egyesült Államokban, ő a legnagyobb tulajdonos az NBA-s kosárcsapatban, a Cleveland Cavaliers-ben.

arnault

Bernard Arnault

Ország: Franciaország
Nyereség: $35 milliárd
Nettó vagyon: $146.3 milliárd

Habár nem volt egy egyszerű éve a francia luxuscikkeket gyártó konglomerátumnak, Arnault vagyona mégis 30%-kal nőtt tavaly. A LVMH feladta azt a tervét is, hogy felvásárolja a Tiffany & Co.-t, miután a pandémia beütött. Pedig már minden le volt tárgyalva a gyémánt kereskedő vállalattal. A deal értékét 15.8 milliárd dollár értékre becsülték.
A luxustermékek eladása a koronavírus hatására nagyon beesett, ennek ellenére a LVMH nagyon meglepte a befektetőket azzal, hogy a Louis Vuitton és a Dior kézitáskák értékesítése nagyon ment, különös Dél-Kóreában és Kínában. Miután az euró árfolyama is sokat erősödött tavaly, 8%-kal volt erősebb mint 2019 végén a dollárral szemben, így Arnault tartja pozícióját a világ leggazdagabb három embere között.

Vesztesek:

Carlos Slim Helú

Ország: Mexikó
Veszteség: $5 milliárd
Nettó vagyon: $58.2 milliárd

Slim Helú és családja felügyeli az América Móvil vállalatot, Latin-Amerika legnagyobb telekomvállalatát. Habár az üzlet relatíve stabil volt a járvány alatt tavaly, Slim nettó vagyona mégis csökkent a mexikói peso rossz teljesítménye miatt. Most a peso körülbelül 5%-kal ér kevesebbet a dollárral szemben mint 2019 végén.

adelson

Sheldon Adelson

Ország: USA
Veszteség: $5 milliárd
Nettó vagyon: $35.1 milliárd

Nagyon rossz év volt 2020 a szerencsejáték szektorban, és ezt a kaszinómogul Sheldon Adelson pénztárcája is megérezte. Ő a vezérigazgatója a Las Vegas Sands vállalatbirodalomnak, amely tulajdonolja az olyan nagy szállodákat a Las Vegas Strip-en mint a The Venetian és a The Palazzo. Habár a belföldi turizmus valamelyest fellendült a nyár folyamán, a vállalatcsoport éves árbevétele a harmadik negyedévben újra 82%-ot esett vissza az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A jövő azonban már reményteljesebb, ugyanis a Las Vegas Sands részvényei 18%-ot emelkedtek október végén a koronavírus vakcina biztató hírére.

sun

Sun Hongbin

Ország: Kína
Veszteség: $4.8 milliárd
Nettó vagyon: $8.1 milliárd

Szintén nem kedvezett a tavalyi év a vidámpark szektornak sem. A pandémia hatására az év első felében minden vidámpark bezárt, és csak csökkentett módban tudtak újranyitni később is. Sun Hongbin az alapítója és elnöke a Sunac China Holdings-nak, egy ingatlan vállalatcsoportnak, amely 2017-ben vette meg a Dalian Wanda Group-hoz tartozó vidámparkokat. December 11-én a Sunac részvényei éves szinten 40%-kal értek kevesebbet, ezzel Sun nettó vagyona is harmadával csökkent.

Hui Ka Yan

Ország: Kína
Veszteség: $4.6 milliárd
Nettó vagyon: $27.7 milliárd

Hui Ka Yan az elnöke az Evergrande Group-nak, az egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő vállalatnak Kínában. Az évközbeni jelentés alapján a vállalat nagyon el van adósodva, összesen 128 milliárd dollár adóssága van. Ezt a kiköltekezést a nagy földvásárlások és az elektromos autó üzletág felépítése okozta. Decemberben megpróbált a vállalat új készpénz forráshoz jutni azzal, hogy leválasztotta magáról az ingatlan szolgáltatások üzletágát, de a tőzsdei bevezetés nem sikerült jól. December közepén az Evergrande részvényei 22%-kal voltak lejjebb 2019-hez képest.

hamm

Harold Hamm

Ország: USA
Veszteség: $4.3 milliárd
Nettó vagyon: $5.6 milliárd

Harold Hamm a vezérigazgatója és elnöke a Continental Resources vállalatnak, egy független olajkitermelő cégnek. A vállalat értékének 43%-át vesztette el 2020 eleje óta, aminek fő oka a márciusi árháború volt. A lockdown és az utazási korlátozások nagyon visszavetették a keresletet az olaj iránt. Habár a Continental Resources részvényei már valamit visszakapaszkodtak a tavaszi mélypont óta, de még így is 45%-kal van lejjebb az árfolyam mint tavaly év végén.