Ömlik a BTC-adomány a WikiLeaks tárcájába

 • 30
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A világot sokkolta, amikor a WikiLeaks társalapítóját, Julian Assange-t áprilisban letartóztatták. Assange 2012 óta az Ecuadori Nagykövetség védelme alatt állt Londonban. A letartóztatást követően az eredeti WikiLeaks bitcoin cím jelentős támogatást kapott, két nap alatt 32.000 dollár értékű BTC-t tettek a tárcába. 2010 óta a WikiLeaks címe 4.043 BTC adományt kapott, vagyis körülbelül 37 millió dollárt a mai árfolyamon. Sőt, a WikiLeaks több mint 400.000 dollárt gyűjtött össze BTC adományokból, mióta Julian Assange-t tavaly tavasszal őrizetbe vették.

Őrizetbe vették Julian Assange-t, megindultak a bitcoin adományok a WikiLeaks felé
Julian Assange őrizetbe vétele

Évekkel ezelőtt az Egyesült Államok kormánya nyomozást indított a WikiLeaks társalapítója, Julian Assange ellen, a 2012-ben elkövetett számítógépes bűncselekményei miatt. Assange azonban menedékjogot kért a londoni Ecuadori Nagykövetségnél. Ecuador kormánya pedig megengedte neki, hogy 2019-ig tartózkodjon az országban. Az Egyesült Államok emelt vádat Assange ellen, akit számítógépes feltöréssel vádolnak a Chelsea Manning nyomozás során. Manning hozzáfért a minősített kormányzati hírszerzés adataihoz, amelyet később a WikiLeaks közzétett. 2019. április 11-én megtámadták a londoni Ecuadori Nagykövetséget, és azzal vádolták, hogy nem jelent meg a bíróság előtt. Assange kiadatása az Egyesült Államok ellen folyamatban van, és börtönben várja a hétfőn megkezdett tárgyalás eredményét. Assange-t azzal is vádolják, hogy az Ecuadori Nagykövetséget használta az orosz vezetőkkel és nemzetközi hackerekkel való találkozásra.

Közvetlenül Assange letartóztatása után a BTC adományok megindultak, és a WikiLeaks adomány tárcájába csak április 11-én körülbelül 20 ezer dollár értékű BTC érkezett. Másnap az adományozás folytatódott, és pénteken a WikiLeaks 32.000 dollár értékű BTC adományt gyűjtött össze. A szervezet a közelmúltban új címet indított, és arra kérte az embereket, hogy ne a régi címre küldjék adományaikat. A régi cím körülbelül 4.043 BTC-t (37 millió dollárt) kapott, mielőtt a nonprofit szervezet közzétette volna az új címet. Az új WikiLeaks BTC címen 6,76 BTC (63 ezer dollár) volt február 25-én. Az emberek adományozhatnak bitcoin cash-t (BCH), litecoin-t (LTC), ethereum-ot (ETH), monero-t (XMR) és zcash-t (ZEC) is. A tavaly áprilisi letartóztatás óta a WikiLeaks több mint 400.000 dollár értékű BTC-t kapott a múlt héten adományozott 6,76 Bitcoinnal együtt.

Az első pénzügyi blokád a WikiLeaks ellen

A WikiLeaks-et mindig is támogatta a nagyközönség, és a kriptovaluta támogatói a weboldal és Assange mögé álltak. Az adományokból fizetik a nonprofit szervezet projektjeit, személyzetet, szervereket és biztonsági infrastruktúrát. 2010-ben WikiLeaks és Assange fontolóra vette a Bitcoin adományok felhasználását, miután az Egyesült Államok kormánya, McCain szenátor, Lieberman szenátor, a Visa, Mastercard, PayPal, Amex és Moneybookers pénzügyi blokádot hoztak létre a szervezet ellen. 2017-ben Assange a Twitteren közzétette, hogy a 2010. évi pénzügyi blokádra hivatkozva „támogassák a „[WikiLeaks]-et BTC-nal”, és a nonprofit szervezet „50 000%-os hozamot” generált ezekből az adományokból.

De amikor 2010-ben bejelentették a BTC címet, Satoshi Nakamoto és több bitcoinista nem volt túl lelkes, hogy a WikiLeaks a Bitcoint akarja használni az adományokhoz. Amikor valaki azt mondta, hogy a Bitcoin közösségnek „be kell fogadni” a WikiLeaks-et, Nakamoto egyáltalán nem értett ezzel egyet. “Nem, nem fogadjuk be. A projektnek fokozatosan növekednie kell, hogy a szoftvert folyamatosan erősíteni lehessen. Felszólítom a WikiLeaks-et, hogy ne próbálja meg a Bitcoint használni. A Bitcoin egy kis béta közösség, ami gyerekcipőben jár még, és a túl nagy figyelem valószínűleg elpusztítana minket ebben a szakaszban.”

Nakamoto öt nappal később, 2010. december 11-én kijelentette:

“Nagyon jó lett volna, ha ezt a figyelmet más kontextusban is megkapjuk.
A WikiLeaks belerúgott a darázsfészekbe és a raj mi felénk támadt.”

Életjel, a banki blokád 2.0 és a “Bitcoin elfoglalja a Wall Street-et”

Satoshi szavai nem akadályozták meg Assange-t és WikiLeaks-t a Bitcoin használatától, és néhányan úgy gondolják, hogy a WikiLeaks és a Silk Road marketplace létrehozása segített a Bitcoint új magasságokba repíteni. A kripto-adományok megerősítették a WikiLeaks-et, mely ellen 2017 decemberében egy újabb pénzügyi blokádot indítottak. Assange abban a hónapban néhányszor tájékoztatta Twitter követőit a helyzetről, amit „Banki Blokád 2.0-nak” nevezett, és Assange szerint az amerikai hírszerzés megnehezítette a WikiLeaks adományozóinak a dolgát.

Assange azt javasolta, hogy inkább kriptovalutát küldjenek, és a szervezet elkezdte elfogadni az olyan digitális eszközöket, mint a zcash, a monero és a litecoin. A WikiLeaks alapítója mindig is támogatta a Bitcoint. Egy évvel a Banki Blokád 2.0 előtt az emberek aggódtak Assange miatt, mert egy ideje nem hallottak róla. Abban az időben a WikiLeaks főszerkesztője egy videofelvétel során felolvasta a 447506 blokk BTC blokklánc hash-jét. Számos ember úgy gondolja, hogy a hash-t azért olvasták fel, hogy bizonyítsák, Assange életben van.

 

Egy héttel a Banki Blokád 2.0 előtt Assange tweetelte, hogy „a Bitcoin az igazi elfoglalója a Wall Street-nek”. A kriptovaluta pártolói rendkívül kedvesek Assange-hez az évek során. Több mint 37 millió dollár értékű BTC-t adományoztak 2010 óta, és több mint 400 ezer dollárnyi BTC-t adományoztak azóta, hogy tavaly áprilisban őrizetbe vették. Az Assange által létrehozott weboldal belső pillantást adott arról, hogy a kormányok világszerte hogyan követnek el bűncselekményeket az emberiség ellen. A WikiLeaks-nek olyan vitatott témákhoz vannak naplózott adatai, mint például a Guantanamo-öböl, az afgán háború, az iraki háború és a homályos kormányzati ügyek. Ez az oka annak, hogy a kormányok el akarják hallgattatni az olyan embereket, mint Assange és Edward Snowden. Assange azonban már korábban tudta, hogy a kormányok nem tudják megállítani a cenzúra-ellenálló kriptopénzt.


 • 30
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

premik

Életrajzi információ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.