Oroszország ellenőrizné a lakosok utalásait, beleértve a kriptotranzakciókat is

Az Orosz Központi Bank (CBR) azt tervezgeti, hogy a jövőben megpróbál információt begyűjteni a kereskedelmi bankoktól a lakosok pénzátutalásairól, beleértve a kriptovalutákkal történő tranzakciókat is.

Az intézkedés legfőképpen a kriptotőzsdéket érinti, amelyeket a helyi szabályozó hatóság gyakran vádol illegális tevékenységek végzésével. A lépés továbbá a központi bank által törvénytelennek tartott tranzakciók visszaszorítására irányuló erőfeszítések részeként jelenik meg, és kiterjedhet a brókerekre, p2p váltókra, valamint a kriptokereskedési szolgáltatásokat nyújtó weboldalakra is.

Úgy tűnik, nem tétlenkednek a szabályozó hatóságok, hiszen nemrégiben új jelentéstételi űrlapot küldtek a bankoknak, mely révén információt kívánnak lekérni a lakosok egymás közötti pénzátutalásairól. A monetáris hatóság később pontosította, hogy az intézkedés nem jelenti a magánszemélyek tranzakcióinak teljes ellenőrzését, pusztán a „kriptotőzsdék, az online kaszinók és a pénzügyi piac gátlástalan résztvevőivel kapcsolatos kockázati területek azonosítását célozza”.

A CBR továbbá kihangsúlyozta, hogy csak akkor kíván adatokat gyűjteni a bankoktól, ha felmerül a gyanú, hogy azok platformjait illegális tevékenységekre használják. Ilyen eset lehet például az, amikor néhány órán belül többször, komolyabb összegeket utalnak át ugyanannak a címzettnek, a CBR szerint ugyanis az ilyesfajta tranzakciók egyértelműen nem a magánszemélyek és a kisvállalatok közötti, szokásos kifizetésekre utalnak. Hozzátette, hogy az illegális tranzakciók észlelésekor további adatokat kérhet a bankok nyilvántartásaiból, de ragaszkodott ahhoz, hogy nem kér olyan információkat, amelyek alapján az egyes ügyfelek azonosíthatók lennének.

Melyik oldal lesz a győztes?

Az orosz törvényhozók már jó ideje tárgyalják a kriptovaluták átfogó szabályozására irányuló javaslatokat. A kriptovaluta kereskedelem és a bányászat szembemegy a még 2020 januárban hatályba léptetett kriptovaluták fizetőeszközként való használatát tiltó törvénnyel. A javaslatok értelmében az orosz jegybank továbbra is fenntartja eddigi álláspontját, amely szerint ellenzi a kriptovaluták, mint pénzügyi eszközök használatát az országban.

A monetáris hatóság olyan lehetőségeket is vizsgál, amelyekkel megakadályozhatja, hogy a helyiek kriptovalutákba fektessenek. Mindezt egyébként annak ellenére, hogy a nemrégiben közzétett, 2021-es pénzügyi stabilitással kapcsolatos becslések szerint az orosz lakosok által végrehajtott kriptovaluta tranzakciók éves volumene mintegy 5 milliárd dollárra tehető.