Öt fontos dátum, amire érdemes figyelni a kriptopénz piacokon

A kriptoipar már felkészülten várja az elkövetkező, eseményekben dús hónapokat. A New York-i főügyész Bitfinex és Tether ügyével kapcsolatos határozatától kezdve a régóta várt ETF termékek végleges döntéséig, itt vannak a kriptovaluta ipar idei legfontosabb dátumai.

Augusztus 22.: A New York-i főügyész határozata a Bitfinex-el szemben

Az iFinex, a Bitfinex és a Tether anyavállalata, valamint a New York-i főügyész (NYAG) között folyamatban lévő ügy jelentős mérföldkő lehet a kriptovaluták világában. Július elején a bíró elnapolta a végleges döntést, mivel nem volt benne biztos, hogy jobb az ügyet lezárni vagy a tárgyalást folytatni. Miután az iFinex indítványt nyújtott be a végzés elutasítására, Joel M. Cohen bíró kijelentette, hogy az ügyet augusztus 22-ig meghosszabbítja.

Bár a Bitfinex a Tether testvérvállalatától jogellenes hitelhez juthatott, a jelek szerint ez mégsem okozott pánikot a kriptovaluták piacán. A bírósági határozat viszont potenciális zavart kelthet. Ha a bíró úgy dönt, hogy elutasítja az iFinex indítványát, akkor a döntés végül a New York-i főügyész javát szolgálja majd.

A történetnek itt még nincs vége, hiszen a NYAG számára ez azt fogja bizonyítani, hogy a Bitfinex vegyes vállalati alapokból fedezte veszteségeit és a határozott tilalom ellenére a New York-i ügyfeleinek is elérhetővé tette a kriptopénz kereskedelmet. Ha azonban a bíró úgy határoz, hogy elfogadja az indítványt, akkor ez lehetővé teszi mind a Bitfinex, mind a Tether számára, hogy folytathassák tevékenységüket, és visszaszerezzék az eljárás során elszenvedett veszteségeik egy részét.

Szeptember 23.: A Bakkt hivatalosan is elindul

Több hónapos várakozás után a Bakkt végül megkapta az összes szükséges engedélyt a Bitcoin határidős platformjának elindításához. Augusztus 18-án a Bakkt vezérigazgatója, Kelly Loeffler bejelentette, hogy a platform hivatalosan szeptember 23-án indul.

Néhány elemző azt jósolta, hogy a Bakkt növeli az intézményi érdeklődést, a kriptopiacon talán újra bikásra váltanak az árfolyamok. A hír bejelentése óta a bitcoin közel 500 dollárral magasabb árfolyamon kereskedik és egy időre az altokat is zöldbe vitte.

Különlegessé teszi ezt a dátumot az a tény, hogy ez lesz az első alkalom, hogy fizikailag elszámolt bitcoin határidős ügyleteket kínálnak a piacnak. Sok elemző úgy gondolja, hogyha a Bakkt hatására kevesebb spekuláció zajlik a piacon és több befektetés, akkor az még több intézményi pénz befolyását fogja eredményezni.

Október 13.: A SEC végleges döntést hoz a Bitwise Bitcoin ETF-eiről

Október első hetei valószínűleg a Bitcoin ETF-ekért folytatott küzdelem végét jelentik majd. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottsága (SEC) várhatóan október 13-án hozza meg végleges döntését a Bitwise tőzsdén kereskedett alapjainak (ETF) jóváhagyásáról.

Az év elején benyújtott első javaslata után a 2019-es év nagy részét a SEC folyamatos késleltetésével és hosszabbításokkal töltötte. A pénzfelügyelet továbbra sincs meggyőződve a bitcoin ETF-ek létjogosultságáról. A spot piaci manipuláció, a piaci felügyeletek mássága a határidős kereskedések terén, mind olyan kérdések melyek miatt, a SEC-nek még nem sikerült dűlőre jutnia. Noha a SEC várhatóan más ETF-ekkel kapcsolatban is döntést fog hozni, a Bitwise lesz az első és végleges.

Október 18 .: A SEC VanEck / SolidX ETF-ekre vonatkozó szabályozás

Csak öt nappal azután, hogy a Bizottság döntést hoz a Bitwise ETF-jeiről, várhatóan a Cboe által javasolt ETF-ekről is döntés születik. Az első, ez év januárjában javasolt, a BacEck és a SolidX ETF közös javaslatnak több meghosszabbítással és visszavonással is szembe kellett néznie.

Ha a SEC végül jóváhagyja a beadványt, akkor lehetővé tenné a Cboe BZX tőzsde számára a Bitcoin ETF termék jegyzékbe vételét. Bár továbbra sem világos, melyik javaslatnak van esélye a jóváhagyásra, mindkettő jelentős hatással lenne a piacra.

Október 28.: Az Mt Gox kártérítés terveinek benyújtása

A hírhedt japán kriptovaluta tőzsde, amely egy 2011-es hacker támadás miatt több mint 850 000 BTC-t veszített el, végül örökre bezárja kapuit. Október végén lejár az érintettek kártérítésére vonatkozó tervek indítványának végső meghosszabbítása.

A japán vállalat kártérítési megbízottja, Nobuaki Kobayashi javaslatot nyújtott be a részletes kártérítési projekt benyújtási határidejének elhalasztására, hat hónappal meghosszabbítva azt. Ez azt jelenti, hogy október 28-án Kobayashi-nak be kell nyújtania a végleges tervet, amelyben részletesen feltüntetik a körülbelül 24 000 károsult kifizetésének ütemezését és módszerét, akiket érintett a 2011. évi végzetes kriptocsalás, ami végül az egyik legnagyobb kriptovaluta tőzsde csődjével ért véget.

Ez azt jelenti, hogy év végéig megkezdhetik a visszafizetéseket. Noha nehéz megmondani, mennyi időbe telik az összes érintett kifizetése, maga a jogi aktus sok pozitívumot hozhat a piacnak. A kriptolopásokat büntető és az áldozatok számára elszámolást kínáló rendszer megnyugvást hozhat az embereknek és biztosíthatja őket arról, hogy szabályozott és viszonylag biztonságos térbe lépnek. Ez pedig hosszútávon a kriptovaluta ipar győzelmét jelentheti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük