Piaci manipuláció történt, állítja az adattudós és piacelemző cég

Érdekes koincidenciára hívta fel a figyelmet a tegnapi hirtelen esés kapcsán a Ronin AI piacelemző cég. Mint ismert, tegnap pár óra alatt több száz dollárt esett a bitcoin, amit követtek az altcoinok is. Később, csak az esés után derült ki, mi válthatta ki az esést, ez pedig a Goldman Sachs bejelentés, hogy nem tervez kriptokereskedési osztályt indítani. A tegnapi napot megelőzően pedig valaki 10 000 BTC-s short pozíciót vett fel.

A piacelemzők kétségbe vonják, hogy miért vesz fel valaki hirtelen az esést megelőző egy nappal 74 000 000 dolláros short pozíciót és nincs sok értelme, hacsak nem tudott valamit előre. Mások azon spekuláltak, hogy maga a Goldman vett fel 10K BTC short pozíciót, hogy majd két nap múltán bejelentse a negatív hírt.

Ezek egyelőre csak spekulációk, de az AI technológiának köszönhetően mára már a piac minden rezdülése nyomon követhető és ezek alapján szintén piaci manipuláció gyanúja áll fenn, állítja a Ronin AI.

Mi is történt?

Amikor úgy 10:00 óra tájékán elkezdett esni tegnap a bitcoin ára, a traderek sokáig nem találták a pontos okát a zuhanásnak. Az ETH, BCH, XRP és LTC szintén követte a bitcoin kurzusát.

Később a nap folyamán kiderült a katalizátor hír: Goldman Sachs felfüggesztette a kriptovaluta kereskedési osztályának bevezetését, sőt a nagybank inkább nagybefektetők kriptovaluta letétkezelésére fókuszálna. A hír kapcsán rengeteg komment született a közösségi oldalakon, beleértve a bennfentes kereskedés gyanúját és a tényt, hogy az intézményi vásárlók olcsón akarnak beszállni a kriptopénzekbe és ezért akár a piacokat is manipulálhatják.

A Ronin AI cég közelebbről kielemezte a tegnapi helyzetet rendellenes aktivitásra utaló jeleket keresve és arra jutott, hogy volt néhány indikátor ami arra utal, pont az esés előtt szokatlanul viselkedtek a piacok. Az egyik a piaci hangulat (vagy inkább közösségi hangulat) indikátora volt, mely sporadikusan emelkedett mielőtt a zuhanás megindult volna.

Az alábbi három napos chart a cégtől azt indukálja, hogy hasonló piaci volatilitás megszokott a piaci hangulat emelkedés közepette és hogy az AI algoritmusok azonnal reagálnak rá és kimutatják azt.

Közösségi hangulat a 3 szórás fölött az esés előtt

A chart nem indukál bikás vagy medvés aktivitást hanem egy hirtelen beérkező aktivitást ami piacidegen. A következő charton pedig az esemény bekövetkeztét megelőző órák láthatók, ahol tisztán kivehető hogyan ugrált a közösségi hangulat 3 szórás fölé a várható értéktartományból. A histórikus adatok alapján ezek nem természetesen előforduló aktivitások, állítja a cég.

A 3 szórás esemény a 0.3% körül következik be és minden egyes alkalommal mikor bekövetkezett, a piacelemző cég kivizsgálta a potenciális piaci hatásait.

A tegnapi reggeli eséskor a 3 szórás fölötti szignál 10 – 15 perccel az esés megindulása előtt következett be elindítva a piaci manipulációs és insider trading találgatásokat a közösségi médián. Az időzítés pedig extra konfirmáció arra, hogy rendellenes piaci események, feltételezhetően piaci manipuláció zajlik.

Az eredeti cikk a CCN-en jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.