Rácsok mögött a OneCoin kriptokirálynő ex-partnere

A bolgár születésű Ruja Ignatova, akinek nevéhez a világ egyik legnagyobb Ponzi-sémáján alapuló kriptoscam köthető, egyre több bűntársát látszik elveszteni. Míg 2019-ben testvére vallott ellene, tavaly decemberben egyik társalapítója ismerte be bűnösségét, a napokban pedig a nyomozást évek óta segítő ex-barátja került rácsok mögé.

Lassan mindenki előkerül, kivéve a főszereplőt

Gilbert Armentát, a Onecoin alapítójának egykori partnerét február 16-án ítélték el az Egyesült Államokban – jelentette a Bloomberg Law. A bírósági dokumentumok szerint 300 millió dollárnyi bevételt segített tisztára mosni a kriptotörténelem egyik legnagyobb piramisjátékából.

A most 59 éves Armenta még 2018-ban vallotta magát bűnösnek a Onecoinnal összefüggésben elkövetett csalásban, pénzmosásban és zsarolásban való összeesküvésben. Ezután körülbelül két évig együttműködött az ügyészekkel az átveréssel kapcsolatos nyomozás során. Később más bűncselekményeket követett el, megszegve ezzel a megállapodást.

A 2014-ben alapított Onecoin egy globális multi-level-marketing hálózatként működött, amely egy olyan kriptopénzre épült, amely valójában soha nem is létezett, annak ellenére, hogy “Bitcoin-gyilkosként” hirdették. A Onecoin saját dokumentumai szerint 2016 óta több mint 3 millió ember több mint 4 milliárd dollárt fektetett be az érmébe.

A bolgár származású, német állampolgárságú Ruja Ignatova 2017 októberében tűnt el, amikor Szófiában felszállt a Ryanair Athénba tartó járatára. Azóta az Interpol, az Europol és az Amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is körözi.

Testvére és társalapítója, Konstantin Ignatov, akit 2019-ben Los Angelesben vettek őrizetbe, testvére ellen vallott a Onecoinnal kapcsolatos vádakban, és tanúvédelmet kért az Egyesült Államokban. A férfi eredetileg 90 év börtönbüntetéssel nézett volna szembe, de bűnösségének beismerésével csökkentette letöltendő éveinek számát. Mi több, a férfi valószínüleg mai napig szabadlábon van, ugyanis az ügyében folytatott eljárások többszörös halasztások miatt még mindig húzódnak.

2022 decemberében egy másik társalapító, a brit és svéd állampolgárságú Karl Sebastian Greenwood szintén bűnösnek vallotta magát az átverésben való részvétele miatt. Egy ügyész szerint Greenwood „globális mester forgalmazóként” és annak a többszintű marketinghálózatnak a vezetőjeként tevékenykedett, amelyen keresztül a nemlétező kriptovalutát értékesítették. A bíróságon rámutattak a társalapító és más OneCoin beavatottak közötti e-mailekre is, amelyekben részletezik a csalásból való “exit stratégiájukat”.

Ruja Ignatova, OneCoin

A bal oldali képen Ignatova és testvére, Konstantin, a jobb oldalin pedig a OneCoin egy másik társalapítója, Karl Sebastian Greenwood látható.

Sokan nem tudják, de Ignatova jogot tanult, és már gyerekkorában évesen eldöntötte: ő gazdag lesz

Végülis, a terve bejött. Ignatova valóban dúsgazdag lett a befektetőktől összelopott pénzből, csak azzal nem számolt, hogy egyszer majd terve megbukik. Vagy talán mégis? Hiszen a nőt immár hatodik éve keresik a világ legnagyobb nyomozó szervei, és még mindig semmi nyomára vezetőt nem találtak. Gyanúsították már meg azzal, hogy férfiként bújkál, hogy kormányzati szervek segítették az átverésben, emellett néhány havonta megjelenik egy hír, miszerint luxusvillákat vásárol, illetve a múlt hónapban egy londoni villa haszonélvezőjeként tüntették fel. Mindezek ellenére a kriptokirálynő valódi életjelet abszolút nem mutatott magáról, így az elfogás gyanúja sem nagyon fenyegeti őt. Hosszas (és eddig sikeres) bujkálása alapján az is elképzelhető, hogy a hatalmas kriptoátverés stratégiájának kidolgozása mellett egy még jelentősebb vészhelyzeti tervet is kieszelt a nő, amely évek óta tökéletesen működik számára.

A források szerint a kriptokirálynő egyébként gyerekkora óta azon igyekezett, hogy meggazdagodjon. Kislánykorában a családja Németországba költözött. Itt Ignatova kitűnt diák volt, szabadidejét pedig tanulással és sakkozással töltötte – írta Bartlett, a “The Missing Cryptoqueen” könyv szerzője. Osztálytársai okosnak, céltudatosnak és távolságtartónak jellemezték. Később, az Oxfordi Egyetemen folytatott európai jogi tanulmányai után Ignatova Szófiában kapott állást a McKinsey & Company nemzetközi vezetési cég tanácsadójaként.