A Railsbank megveszi a Wirecard egyesült királyságbeli üzletágát

Úgy tűnik, hogy egy újabb fejezet kezdődik a Wirecard eddigi csúfos történetében. Miután a német pénzügyi intézmény nyár elején fizetésképtelenné vált a hatalmas könyvelési botrány miatt, és nem tudta kifizetni a 1.5 milliárd dolláros hiteltartozását, most alternatív módon keres kiutat a helyzetéből.

A Railsbank, egy egyesült királyságbeli pénzügyi startup, ami mögött többek között a Visa és más pénzügyi befektetők állnak, egyezséget kötött a Wirecard Card Solutions megvásárlásáról. Az akvizíció része az Egyesült Királyságban működő üzlet megvásárlása, amelynek része a kártyatechnológia és kapcsolódó eszközök is. Az egyezség szerint a már meglévő ügyfelek és alkalmazottak egy részét is átveszik.

Az akvizíció részletei nem nyilvánosak, de a Wirecard egyik sajtóreferense szerint az ügyletet várhatóan novemberben tudják lezárni. Azt is elmondta, hogy a Wirecard vállalatcsoport jelentős részét érinti a deal.

A Wirecard Card Solutions önmagában is egy nagy vállalat, amely erős kötelékkel rendelkezik a széles fintech ökoszisztémában Európán belül. Szolgáltatásai többek között a személyre szabott betéti-, előfizetéses és hitelkártyák. A cég az egyik legnagyobb előfizetéses kártyakibocsátó Európában, és szolgáltatásait a Monzo, FairFX, Revolut, Transferwise, Uaccount, Soldo, és Pockit is igénybe veszi. Az azonban nem derült ki, hogy ezek közül kik még az aktív ügyfelek.

Érdekes tény, hogy a könyvek alapján a Railsbank egy sokkal kisebb vállalkozásnak számít a Wirecardnál. A céget Nigel Verdon és Clive Mitchell alapították. Eddig körülbelül 17 millió dollárnyi tőkét vontak be egy átlagos értékelés mellett.

Railsbank

Mit nyer ezzel a Railsbank?

Az ügylet része, hogy a Wirecard Acquiring & Issuing GmbH-nak, ami a nagy Wirecard AG csoport leányvállalata, továbbra is lesz részesedése a Wirecard Card Solutions cégben.

Úgy tervezzük a vállalatunk jövőjét, hogy az egyik legfontosabb prioritás továbbra is az maradjon, hogy nagyrabecsült ügyfeleink a legjobb szolgáltatást kapják. Hiszünk abban, hogy a most bejelentett javaslat, amelynek része az eszközök értékesítése a Railsbank részére, lehetővé teszi ennek a prioritásnak a megvalósítását,” foglalta össze Tom Jennings, a Wirecard Card Solutions vezérigazgatója.

Először a múlt héten jelentek meg arról hírek, hogy a Railsbank megvenné a Wirecard leányvállalatát. A Railsbank már az akvizíció bejelentése előtt is az egyik haszonélvezője volt a Wirecard összeomlásának. A Wirex, kriptobarát valutaszámla, ami felhasználók számára fizetési kártyákat kínál helyi valutában mindenfajta díj nélkül, ugyanis bejelentette, hogy a Wirecard botrány után a Railsbank fogja kibocsátani a kártyáit az ázsiai régióban.

A Railsbank már eddig is körülbelül 50 kártyaprogramot üzemeltetett az Egyesült Királyságban, az EU-ban, az Egyesült Államokban és Szingapúrban. Az infrastruktúrája tehát biztosan megvan, hogy átvegye a Wirecard üzletét és ügyfeleit.

Nem is meglepő, hogy a Railsbank a közleményében kiemeli, hogy az ügyfelek migrációja kritikus része az ügyletnek. A Wirecardnak ugyanis nagy és erős ügyfélbázisa volt, ide tartozott a Olympus, Getty Images, Orange és KLM is többek között.

Az iparág tele van erős versenytársakkal, akik nagyon hasonló szolgáltatásokat kínálnak. Ilyen az Adyen, a FirstData, a WorldPay, a Stripe, a Railscard stb. A fő kérdés az lesz, hogy milyen gyorsan fogják tudni átvenni a Wirecard ügyfeleit és migrálni a felhasználókat, mielőtt ezek az ügyfelek úgy döntenek, hogy más szolgáltatóhoz fordulnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.