Rekordot döntött a Binance BUSD-t helyettesítő stabilcoin

A First Digital USD ($FDUSD) stabilcoin elérte a Binance azonnali kereskedési volumenének valaha volt legnagyobb részesedését. A 2023 júniusában elindított stabilcoin hamar a felhasználók kedvence lett kedvező kereskedési feltételeinek és megbízható hátterének köszönhetően.

Viszlát Binance USD, helló First Digital USD!

A First Digital USD 2023 júniusában jelent meg a piacon, kibocsátója az FD21, a hongkongi First Digital Limited leányvállalata. Az FDUSD független auditorok által auditált tartalékigazolási jelentéssel rendelkezik, a forgalomban lévő FDUSD kínálat teljes mértékben fedezve van készpénz vagy készpénz-egyenértékes eszközökkel, mely bizalomra ad okot. A stabilcoinok segítenek áthidalni a szakadékot a fiat világ és a kriptovilág között, ugyanakkor, ha a kibocsátó nem képes teljesíteni a névértéken történő azonnali visszaváltást, a stabilcoin árfolyama elmozdulhat – ahogyan az történt 2022 májusában is a most már TerraClassicUSD (USTC) esetében.

Az FDUSD térnyerése mögött az áll, hogy a Binance 2023. december 15-tel végleg kivezette kínálatából saját stablecoinját, a Binance USD-t. 2023 februárjában a New-yorki pénzügyi hatóság arra szólította fel a Binance USD mögött álló Paxos-t, hogy szüntesse be a Binance USD további kibocsátását, a Paxos pedig eleget tett a felkérésnek. A legnagyobb volumennel rendelkező kriptotőzsde egy éve folyamatosan, szisztematikusan csökkentette BUSD kínálatát, december 15-tel pedig végleg kivezették azt. Aki nem végezte el az átváltást, annak a Binance automatikusan FDUSD-re konvertálta át fennmaradó BUSD állományát.

FDUSD-uralom a stabilcoin piacon

A Binance 2023. augusztus 4-én vezette be az FDUSD-t tőzsdéin, először kizárólag Bitcoin, Ethereum és más stabilcoinok ellenében volt kereskedhető. Az FDUSD népszerűsége mögött első sorban a BTC/FDUSD páron történő ingyenes – mind limit és piaci megbízásokon – kereskedés állt, ETH/FDUSD esetében kizárólag a limit megbízások díjmentesek. 2023 nyarán az FDUSD teljes forgalma a Binance tőzsdéjén volt letétbe, mára azonban más tőzsdéken is előfordul az FDUSD-vel történő kereskedés, a jelentős részét viszont még mindig a Binance adja.

Az FDUSD 2023 decemberében érte el az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, féléves működése során pedig nem mutatott jelentős kilengést az 1 dolláros értékhez képest. Jelenleg a 37. legnagyobb kriptovaluta a maga 2,84 milliárd dolláros kapitalizációjával, kereskedési volumene pedig szinte minden nap a 10 legnagyobb volumen között van.

Rebecca Stevens, kriptoelemző véleménye szerint az FDUSD térhódítása mögött első sorban a díjtalan Bitcoin-átváltás és a Binance USD megszüntetése áll, ugyanakkor az FDUSD mögött álló csapat megbízható, a nemzetközi szabványoknak megfelelő munkát végez. Annak ellenére, hogy jelenleg az Ethereum és BNB láncot támogatja, a jövőben megjelenhet más láncokon is.

2023 februárjában a Binance teljes volumenének 38%-át tették ki az FDUSD-t tartalmazó kereskedési párok, ez pedig jelentős, 43%-os növekedést jelent az előző hónaphoz képest. A FDUSD jelenleg a 4. legnagyobb stabilcoinnak számít a piacon, ha ilyen ütemben fejlődik, könnyedén megelőzheti a jelenleg 3. legnagyobb stabilcoint, a DAI-t.