Ritka szektorok 3.: A blokklánc fél egészség?

Kriptodeviza az egészségügyben? Sok szó esik manapság a fizetési megoldásokról, a metaverzumról, online játékokról, az NFT-kről, a mém-érmékről, a stabilérmékről, a DeFi-ről, a sport-fan-tokenekről… De vannak még további ígéretes kriptoszektorok, amelyekről kevesen tudnak.

Az egészségügy kriptodeviza– és blokklánc-alkalmazásai ellentmondásos témának látszik. Valamikor népszerű ötletnek számított, de mára elhalványult, megkopott az erre irányuló figyelem. Valószínűleg ezt jelzi az is, hogy nagyon alacsony az egészségügyi krptodeviza-szektor kapitalizácója, a Coinmarketcap.com szerint csak 96 millió dollár, a Cryptoslate-nél pedig 168 millió.

Az egészségügyi kriptodevizák csoportjának első tíz eleme a Cryptoslate.com szerint.

Az egészségügyi kriptodevizák csoportjának első tíz eleme a Cryptoslate.com szerint.

A piac ugyanakkor órási, egyes adatok szerint 2020-ban az USA a nemzeti jövedelme (GDP) 20 százalékát is az egészségügyre költötte el. Elvileg egy sor felhasználási lehetőség adódik s ebben a szektorban, bár keveredik a blokklánc és a kriptodevizák szerepe.

Mért lennének jók az egészségügyi kriptodevizák?

1. Ellátási láncok

A gyógyszerek nyomon követése azért fontos, mert a világszerte forgalomban lévő gyógyszerek mintegy 30 százaléka is hamis lehet, ami becslések szerint évente akár egymillió ember halálát is okozhatja. A gyógyszerek tanúsítványait a gátlástalan eladók könnyen meghamisíthatják.

A blokkláncra mentett információkat viszont nem lehet megváltoztatni vagy törölni, ami hatalmas előnye a hagyományos adatbázisokkal szemben, ahol még a változtatás ténye is elrejthető.

2. A betegek adatai

Jelenleg az orvosi nyilvántartásokat többnyire a kórházak, klinikák adatbázisaiban tárolják. (EHR-ek – electronic health record – formájában.) A felhasználóknak nincs ráhatásuk, hogy mi történik az orvosi kartonjakkal. Így az adataik átkerülhetnek harmadik félhez, vagy elveszhetnek egy rendszerhiba vagy az egészségügyi intézmények átszervezése következtében.

Ám ha minden információ a blokkláncon lenne, készíthető olyan alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy a beteg hozzáférést biztosítson az adataihoz az orvosai vagy a kutatószervezetek számára. A beteg kezében maradhat, hogy harmadik fél hozzáférjen-e az adataihoz, átláthatóvá válna számára, hogy ki és hogyan használja fel azokat.

3. Egészségbiztosítások a blokkláncon

A biztosítási ügyekben az embereknek általában hosszas bürokratikus procedúrát kell végigcsinálniuk, és hosszú ideig kell várniuk, hogy megkapják a kifizetést. Ha az információkat a blokkláncon tárolnák, akkor a folyamatok nagy része automatizálható lenne. Amint az adatok felkerülnek a blokkláncra, egy okosszerződés ellenőrzi, hogy minden feltétel teljesül-e, és lehetővé teszi a kifizetést. Ha pedig nincs elég információ, akkor további helyzetfelmérést kér.

Kapcsolódó cikk: Ritka szektorok 1.: A biztosítás bombaüzlet lehet

Az első három egészségügyi kriptodeviza

Medibloc (MED)

A statisztikák szerint a legnagyobb kapitalizációjú jelenleg a Mediblock koreai projekt MED tokenje.

Blokklánc-technológiával támogatott egészségügyi megoldásai az orvosi adatok előállításából, kezeléséből és felhasználásából eredő problémák széles körét hivatottak megoldani írják magukról.

Humanscape (HUM)

A Humanscape is koreai, és többféle egészségügyi információs szolgáltatást készített.

  • A Clinical Trials Korea platformon a betegek könnyedén kereshetnek a betegségükkel kapcsolatos klinikai vizsgálatokról szóló információkat. Ez új kezelési lehetőségeket kínál a számukra, összekapcsolja a betegeket és a gyógyszergyárakat, kutatóintézeteket. (Kísérletinyúl-adatbázis? – a szerk.)
  • A Rarenote a ritka és gyógyíthatatlan betegségekre vonatkozó, világszerte elérhető kezelések fejlesztési státuszával és a folyamatban lévő klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos információkat nyújt.
  • A Momitalk Korea terhességi és szülői alkalmazás, több mint 500 ezer felhasználóval rendelkezik. (Ultrahangos videóalbum-szolgáltatás, betegtájékoztatás, terhesgondozási tesztek, orvosi szakemberek által áttekintve.)

A HUM token fehér könyvében (white paper) még azt írták, hogy az érmével lehet fizetni majd a szolgáltatásokért, és az érmét tőzsdéken lehet megvásárolni. Erről azonban a vállalkozás főoldala nem ír semmit.

Solve (SOLVE)

A listán a harmadik cég arra törekszik, hogy az egészségügyben visszaadja az adatok tulajdonjogát a felhasználóknak. A hagyományos egészségügyi azonosító rendszerek széttöredezettek, nem elég biztonságosak és kizárólagosak. A tokenizálás ezzel szemben lehetővé teszi az anonimitást.

A Solve.Care székhelye Kijevben, Ukrajnában található. Irodáink vannak az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Észtországban, Dél-Koreában és Indiában is írják.

A weboldalukon azonban jelenleg egyes szolgáltatások nem működnek.

Mért nem nagyobb a siker?

Az említett három projekt tokenje 77-83 százalékkal esett az utóbbi egy évben. Megfigyelők szerint az egészségügyi kriptós alkalmazások egy részénél az lehet a probléma, hogy nem kell feltétlenül specializálódni hozzá. Az ellátási láncok nyomon követésére szolgáló kriptók helyett például más, átalánosabb megoldás is követni tudja a gyógyszereket. (Például a Vechain /VET/, amelyről a dolgok internete kapcsán írtunk.) Fizetésre sem csak egy adott egészségügyi kriptót lehet felhasználni, sőt.

A Medibloc MED tokenje. Tradingview.com

A Medibloc MED tokenje. Tradingview.com

Egy másik probléma lehet, hogy az egészségügy szabályozása nagyon bürokratikus és országonként erősen változik, még akár az Európai Unión belül is.

Miért figyeljünk a ritkaságokra?
Vannak olyan befektetési stratégiák, ahol az uralkodó trendet követik a befektetők, másutt azonban elfelejtett vagy még fel sem fedezett, alulértékelt gyöngyszemeket keresnek. Nem árt tehát figyelni ezekre is, mert kifizetődhet. Ahogy például 2021 őszén a metaverzum-tokenek mentek az egekbe a Facebook-Meta arculatváltás nyomán.

Kapcsolódó cikkeink:

Ritka szektorok 1.: A biztosítás bombaüzlet lehet

Ritka szektorok 2.: IoT – magukat megtankoló autók és gépesített pénzügyek

Nagytakarításba kezdett a Bitfinex, közel 100 kereskedési párt vezet ki

Címlapkép forrása: Pixabay.com

Angol nyelvű források:

Blockchain In Healthcare

Does Cryptocurrency Have a Future in Healthcare?

3 Ways How Blockchain Will Change Healthcare

Blockchain in Healthcare 17 Examples to Know 2022