Ritka szektorok 2.: IoT – magukat megtankoló autók és gépesített pénzügyek

A dolgok internete (IoT) a jövőben hatalmas kriptodeviza-felhasználási terület lehet. Sok szó esik manapság a fizetési megoldásokról, a metaverzumról, online játékokról, az NFT-kről, a mém-érmékről, a stabilérmékről, a DeFi-ről, a sport-fan-tokenekről… De vannak még további kriptoszektorok, amelyekről kevesen tudnak, pedig ez hibának bizonyulhat.

– Drágám, megtöltötted a kocsit?
– Igen, kincsem.
– És mennyit raktál bele?
– 200 ezer satoshit.
– Jó, akkor elküldöm tankolni.

A hasonló párbeszédek mindennaposakká válhatnak, ha két szektor, az elektromos autózás és a blokklánc-technológia vezetőinek álmai valóra válnak. A “dolgok”, az elektromos készülékek internete, vagyis az Internet of Things (IoT) a blokklánccal karöltve további képességekre tehet szert. Lehetővé válhat például, hogy egy önvezető elektromos autó önműködően megtankolja magát, és kriptovalutával mindjárt fizessen is érte.

Miért figyeljünk a ritkaságokra?
Vannak olyan befektetési stratégiák, ahol az uralkodó trendet követik a befektetők, másutt azonban elfelejtett vagy még fel sem fedezett, alulértékelt gyöngyszemeket keresnek. Nem árt tehát figyelni ezekre is, mert kifizetődhet. Ahogy például 2021 őszén a metaverzum-tokenek mentek az egekbe a Facebook-Meta arculatváltás nyomán.

Az IoT-kategória kapitalizációját a kriptodevizák adatbázisaiban (Coinmarketcap, Coingecko stb.) jelenleg 2,4-2,7 milliárd dollár értékűre teszik (ennyi a piacon levő érmék összértéke piaci áron). Abból ítélve azonban, hogy sok százmilliárd dolláros technológiai cégek is vannak a világon, nem lenne meglepő, ha ez idővel sokszorosára növekedne. A felhasználási területük ugyanis hatalmas.

A kakukktojással kezdődő IoT-szektor

A szektor közel felét a kínai fejlesztésű Vechain (VET) teszi ki. Csakhogy ez a kriptovaluta a jelek szerint nem teljesen illik ebbe a kategóriába, a fő profilja ugyanis inkább a termékek, ellátási láncok nyomon követése, a termékhamisítások kiküszöbölése, az élelmiszer-biztonság erősítése. (Itt van erről egy angol nyelvű videó.) A megoldásait főleg vállalatok használják, mint a McDonalds vagy a Bayer gyógyszergyár kínai részlegei.

Ettől még a Vechain-t is IoT-érmének számítják, de nem klasszikus, nem általános példa rá.

Ellátási láncok a blokkláncon. (Forrás: iota.org)

Ellátási láncok a blokkláncon. (Forrás: iota.org)

Az IoT régi motorosa, az IOTA

A listákon második IOTA (MIOTA) igen régi részvevője a piacnak, 2015-2016 óta létezik, egy ideig egyeduralkodó volt ebben a témakörben. Érdekessége, hogy nem blokkláncot, hanem egy kusza, egymáshoz hálószerűen, de szabályos minta nélkül kapcsolódó adatstruktúrát használ (“tangle”, “irányított körmentes gráf”). Klasszikus bányászai sincsenek, az adatok hitelesítését maguk a kapcsolódó szereplők végzik.

A rendszer konstrukciós hibák és az azok miatt bekövetkezett támadások miatt néhányszor kis híján teljesen összeomlott, majd 2021-ben az alapjaitól kezdve átírták. Időről időre felröppennek hírek, hogy vállalatok (például autógyárak) vagy szervezetek támogatják a projektet, de az igazi áttörést még nem érte el. A MIOTA érme ára hetedére-nyolcadára esett egy év alatt.

A "tangle" típusú adattárolás. Forrás: iota.org

A “tangle” típusú adattárolás. Forrás: iota.org

A Helium, a botrányhős

A harmadik piaci szereplő, a Helium Network (HNT) szintén eléggé kilóg a kategóriából, miután főleg egyetlen területre, a vezeték nélküli internetkapcsolatra szakosodott. Sokan belevágtak, hogy kriptodeviza-elszámolás mellett nyilvános WiFi-állomásokat (hotspot-okat) működtessenek, és ezzel látszólag szép passzív jövedelmet lehetett elérni. Később kiderült, hogy a jövedelem főleg az új belépőknek volt köszönhető (pilótajáték-szerűen), a rendszert valójában alig használja valaki. Az érme egy év alatt huszadára esett, 40 dollárról két dollár alá. (A történetről egy remek videó angolul itt.)

A MachineFi, a gépi pénzügyek kora

Feltétlenül érdemes megemlékezni a negyedik helyen álló IoTeX (IOTX) érméről, amely az IOTA hanyatlása idején sokáig vezette a mezőnyt. Eléggé professzionális fejlesztésű, marketingjű, az egész IOT-szektort megcélzó, komplex megoldásnak tűnik. Amelyíhez ráadásul jelentős kockázati tőkét is mellékeltek vállalatok. Nem kisebb célt tűzött ki, mint:

összekötni a való világot a Web3-mal… csatlakozzon hozzánk, hogy a fizikai és digitális világban több milliárd eszköz és decentralizált alkalmazás működjön együtt.

Másutt arról írnak, hogy az IoTeX

A MachineFi felemelkedésére koncentrál, hogy integrálja a gépeket, a metaverzumot és a hagyományos munkaerőt. A MachineFi célja, hogy az intelligens kütyük, a gépek és a pénzügyek összefonódását a blokklánc-technológia alkalmazásával kezelje. A DeFi és a GameFi korszakát követi.

Az IOTX érme árfolyama sok más altcoin-hoz hasonlóan hetedére esett az utóbbi egy évben – de legalább már majdnem elérték a maximális tízmilliárd darabos érmekibocsátást. (Ahogy egyébként a MIOTA már el is érte.)

Kapcsolódó cikkeink:

A VeChain blokkláncán fogják nyomon követni a McDonald’s termékeit

Kilőtt az IOTA natív érméje, a MIOTA

Okosszerződés kapacitással jön az IOTA

Hazudott a partnerségekről a Helium, most az alapító menti a menthetőt

Lebuktatták a Heliumot, a befektetők kárára profitáltak a HNT tokenből a projekt alkalmazottai

Gyógyszerkövető megoldást fejleszt a VeChain a Bayernak

Az Európai Bizottság az IOTA-t választotta az EU Blockchain fejlesztéshez

Címlapkép forrása: Pixabay.com