Hárítja Salvador az államcsődöt, Bukele indulna az újabb elnökségért

Salvador az államcsőd körül keringő pletykák közepette olcsón visszavásárolt saját kötvényeiből. Bukele elnök az ENSZ előtt is kiállt a kis országok függetlensége mellett. Indul a következő választáson, újraválasztása azonban népszerűsége ellenére is kérdéses.

Salvador visszavásárolta 2023-ban és 2025-ben lejáró államkötvényeinek egy részét, összesen 565 millió dollár értékben – közölte Nayib Bukele elnök. Az ország a 2025-ben lejáró kötvények 54 százalékát 432 millió, a 2023-ban lejáró kötvények 22,4 százalékát 133 millió dollár értékben vette meg. Bukele szerint ezekkel a műveletekkel az ország több mint 275 millió dollárt takarított meg.

(Ha korábban valaki felvett egymilliárd dollárnyi hitelt kötvénnyel, és most vissza tudja venni piaci áron, például nyolcszáz millióért, akkor a kettő különbsége megtakarítás számára, mert annyival kevesebb adósságot kell visszafizetnie majd – a szerk.)

Salvador az államcsőd körüli pletykákat oszlatja el

Bukele elmondta azt is, hogy Salvador nyolc héten belül újabb ajánlatot tesz a 2023-as és 2025-ös kötvények fennmaradó részére, szintén piaci áron. A szeptember 12-én indított kötvény-visszavásárlási programot a pénzpiacon úgy tekintik, mint amivel Salvador az államcsőd, az esetleges fizetésképtelenség körüli pletykákat igyekszik eloszlatni. A közép-amerikai országnak ugyanis

feszült a viszonya a hagyományos hitelpiaccal, különösen azután, hogy 2021 szeptemberében törvényes fizetőeszközként bevezette a bitcoint fogalmaz a Coindesk.

A Fitch Ratings a múlt héten CCC-ről CC-re rontotta Salvador hosszú lejáratú devizakötvény-kibocsátói osztályzatát (IDR). Jelezte, hogy az ország valószínűleg nem fizeti vissza 2023 elején lejáró kötvényeit.

Nayib Bukele az ENSZ közgyűlés előtt

Így kezdte beszédét Nayib Bukele az ENSZ Közgyűlésén, amelyet évente New Yorkban tartanak:

Üdvözletemet hozom a szörf, a vulkánok, a kávé, a béke, a Bitcoin és a szabadság földjéről.

Az elnök azután a “szabadságnak” szentelte beszédét, az országok szuverenitásának elvére hivatkozott. Bírálta a gazdag és erős országokat, amelyek beavatkoznak kisebb és szegényebb szomszédaik ügyeibe. A Bitcoint azonban nem említette.

Szegény országok, gazdag országok

Bukele a szegény országok helyzetét ahhoz hasonlította, mintha valaki megpróbálná kicserélni egy ház beázó tetejét, miközben az erősebb szomszédok nyomást gyakorolnak rá, hogy tartsa meg. Ezzel valószínűleg a Nemzetközi Valutaalapra (IMF) és az Egyesült Államokra célzott, mivel Salvador küzd, hogy ki tudja fizetni az adósságát, miközben velük segélyekről tárgyal.

Salvadori vulkán. (Fotó: Unsplash.com)
Salvadori vulkán. (Fotó: Unsplash.com)

Salvador jelenleg 24 milliárd dollárnyi adóssággal rendelkezik, az IMF előrejelzése szerint ez 2027-re 38 milliárd dollárra nőhet. Bár a szervezet dicsérte Salvador gazdasági fellendülését a Covid-járvány után, komolyan bírálta Bukele Bitcoin-stratégiáját.

Tavaly Salvador törvényt vezetett be, amely törvényes fizetőeszközzé tette a bitcoint, és azóta 104 millió dollárt költött 2301 bitcoinra, mintegy 45 100 dolláros átlagáron.

Újraválasztják-e a Bitcoin-elnököt?

Bukele azzal is borzolta a kedélyeket nemrég, hogy bejelentette, 2024-ben indul az újraválasztásáért. Az alkotmány szerint ugyanis az elnök nem tölthet be két egymást követő ciklust, legalábbis ez a közhiedelem. De vannak, akik másképp értelmezik a jogszabályokat, és találtak kiskaput.

A Bukele második elnöki ciklusához vezető lehetséges jogi utat ismerteti egy cikk. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Bukele engedélyt kér a törvényhozó gyűléstől, hogy lemondhasson. Így mégis indulhatna jelöltként. De a legfelsőbb választási bíróság nem biztos, hogy elfogadja majd a jelöltségét, márpedig ugyanaz a testület 2017-ben már egyszer megakadályozta őt azt indulásban.

Tehát, bár van út Bukele számára, ez nem biztos és nem is kockázatmentes foglalják össze.

Bukele támogatottsága egyébként magas a választók körében. Sokan vádolják azonban az emberi jogok megsértésével, a bűnözők elleni durva fellépéssel, jogtalan bebörtönzésekkel.

Kapcsolódó cikkeink:

Közeleg a Bitcoin Nap első évfordulója El Salvadorban

Dübörög a turizmus Salvadorban a bitcoin fejeknek köszönhetően

Ismét bevásárolt bitcoinból El Salvador, Bukele köszöni az eladóknak

Salvadori kötvények vásárlására készül a Morgan Stanley

Címlapfotó: Nayib Bukele az ENSZ-ben. (Fotó: presidencia.gov.sv)